Svijet
0

Rusija: "Slučaj Politkovskaja" smatra se riješenim

FENA
Slučaj ubistva novinarke Ane Politkovskaje 7. oktobra prošle godine može se smatrati riješenim – uhapšeni su počinitelji zločina, istraga zna ko je ubica a postoje i pretpostavke ko je naručio ubistvo, izjavio je u ponedjeljak predstavnik istrage ruskog tužilaštva Petros Garibjan.

"Protiv ubice još nismo podignuli optužnicu ali znamo ko je", rekao je on.

Garbijan je kazao da su otpužnice podignute protiv 11 osoba, dok ih je uhapšeno 10, među kojima su i neposredni organizatori koji su koordinirali aktivnosti počinitelja ubistva. "Spisak, međutim, nije konačan", rekao je on, dodajući kako je preostalo da se utvrdi čitav "lanac" događaja od naručitelja do izvršitelja ubistva, kao i da se za sudski proces pripreme nepobitni dokazi.

U vezi s naručiteljem Garibjan je kazao samo da postoje "zanimljive pretpostavke", ali da ne može kazati ništa više o tome jer bi bilo kakvo "curenje informacije" moglo štetiti istrazi.

Garibjan je rekao da je otkrivanju ubistva Politkovskaje pomogao slučaj ubistva glavnog urednika ruske verzije časopisa "Forbes" Paula Hlebnjikova 9. jula 2004. godine, jer se u središtu pažnje pojavljuju neke osobe "koje su nekada bile svjedoci, poznanici svjedoka i optuženih" u slučaju Hlebnjikova.

Istraga je razmotrila šest verzija i došlo se do dvije osnovne: do ubistva u vezi s pisanjem Politkovskaje i ubistva iz političkih motiva. "Mislim da te verzije ne treba razdvajati", rekao je Garibjan, prenosi Tanjug.

Ruska novinarka je od jula 1999. godine više puta posjećivala zone borbenih djelovanja i izbjegličke kampove u Dagestanu, Ingušetiji i Čečeniji.

Autorica je knjige "Putovanje u pakao - Čečenski dnevnik" i dobitnica više nagrada za dobrotvorni rad i "Zlatnog pera Rusije" 2000. godine za seriju reportaža o Čečeniji.