Svijet
1

Rusija: Sirija je predočila dokaze o umiješanosti pobunjenika u hemijski napad

FENA
Sirijska vlada predočila je Rusiji nove dokaze koji ukazuju na umiješnost pobunjenika u hemijski napad u predgrađima Damaska 21. augusta, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov nakon razgovora u Damasku.

"Odgovarajući materijali su predočeni ruskoj strani. Rečeno nam je da su to dokazi koji ukazuju na umiješanost sirijskih pobunjenika u hemijski napad", rekao je Rjabkov za ruske novinske agencije nakon razgovora sa sirijskim ministrom vanjskih poslova Validom el-Mualemom.

Rjabkov je rekao da je Rusija razočarana izvještajem UN-a o hemijskom napadu, kazavši da je bio selektivan i da je ignorisao druge incidente.

"Bez kompletne slike... jedino kako možemo opisati prirodu zaključaka je kao politiziranu, pristrasnu i jednostranu", rekao je on.

U utorak, Sjedinjene Države su optužile Rusiju da je ignorisala činjenice vezane za napad otrovnim gasom u Siriji, što je istaklo tenzije između Zapada i Moskve o načinu uklanjanja hemijskog oružja u državi, podsjeća AFP.

Uprkos sporazumu postignutom tokom vikenda između suparnika u hladnom ratu o uklanjanju hemijskog oružja iz Sirije do sredine 2014. godine, dvije strane su podijeljene oko toga koga smatraju odgovornim za napad u kojem je poginulo više stotina ljudi.

Rusija insistira da je napad u predgrađu Damaska, Guti, bio "provokacija" protivnika sirijskog predsjednika Bašara el-Asada s ciljem da se omoguće vojni udari Sjedinjenih Država.

Sjedinjene Države i Francuska i dalje tvrde da su napad izvršile sirijske snage i vjeruju da procjena UN-ovih stručnjaka, objavljena u ponedjeljak, podržava njihove stavove.