Potpisan 1990. godine
35

Rusija se zvanično povukla iz jednog od ključnih vojnih sporazuma kojim je okončan Hladni rat

B. H.
Foto: Telegram
Foto: Telegram
Rusija se u utorak navečer službeno povukla iz Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi (CFE), koji je trebao ublažiti potencijalne napetosti između Istoka i Zapada nakon završetka Hladnog rata.

Rusija se u utorak navečer službeno povukla iz Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi (CFE), koji je trebao ublažiti potencijalne napetosti između Istoka i Zapada nakon završetka Hladnog rata.

"Dana 7. novembra 2023. u 00:00 Rusija je završila proceduru povlačenja iz CFE-a. Međunarodni pravni dokument, čiju je valjanost naša zemlja suspendirala još 2007., time je za nas definitivno postao historija", saopćilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Prema Moskvi, CFE je potpisan u trenutku kada se činilo mogućim stvaranje nove strukture globalne i evropske sigurnosti utemeljene na saradnji. Širenje NATO-a, međutim, "otvoreno je zaobišlo" ograničenja postavljena ugovorom.

"CFE, u svom izvornom obliku, više ne odgovara stvarnosti", dodaje se u saopćenju Ministarstva.

Ugovor je potpisan 19. novembra 1990. godine, a na snagu je stupio otprilike dvije godine kasnije. Često ga se naziva jednim od ključnih sigurnosnih sporazuma u Evropi od kraja Hladnog rata: njime se ograničava raspoređivanje tenkova i trupa u zemljama Sjevernoatlantskog pakta i Varšavskog pakta u istočnoj Evropi.

Međutim, Moskva je 2015. godine objavila da više ne učestvuje na sastancima Zajedničke komisije za konvencionalne oružane snage u Evropi, nakon što je već suspendirala svoje sudjelovanje u CFE ugovoru 2007. godine.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon o ukidanju CFE-a u maju 2023., otprilike 15 mjeseci nakon početka invazije na Ukrajinu. NATO je u tom kontekstu kritikovao šefa Kremlja rekavši da on "podriva euroatlantsku sigurnost".

Ugovor, koji je trebao uravnotežiti konvencionalne snage pred kraj Hladnog rata, je prema Rusiji de facto prekršen, jer su bivše sovjetske republike Estonija, Latvija, Litvanije i bivše zemlje Varšavskog pakta postale članice NATO-a početkom 2000-ih.

CFE ugovor predviđa ograničenje pet kategorija oružja i opreme, to su tenkovi, borbena oklopna vozila, artiljerija kalibra većeg od 100 milimetara, borbene letjelice i jurišni helikopteri, a također predviđa razmjenu informacija i opsežne inspekcijske aktivnosti. u zemljama sudionicama.

Rat u Ukrajini potaknuo je najveću krizu u odnosima Rusije i Zapada od Hladnog rata. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je prošlog vikenda da su odnosi Moskve sa Sjedinjenim Američkim Državama na tački smrzavanja.