|

Rusija se protivi nacrtu rezolucije protiv Irana

Rusija se protivi nacrtu rezolucije protiv Irana
0
F
FENA
3.11.2006. u 11:00
0
komentara
0

dijeljenja
Rusija se protivi nacrtu rezolucije protiv Irana
Visoki ruski diplomat izjavio je u petak da Moskva neće podržati evropski nacrt rezolucije o Iranu u Vijeću sigurnosti UN-a, javila je novinska agencija Interfax.
"Rusija neće podržati rezoluciju u sadašnjem obliku", izjavio je zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Kisljak, navodi Interfax.

Očekuje se da pet stalnih članica vijeća s pravom veta - SAD, Rusija, Kina, Britanija i Francuska - raspravljaju o predlogu rezolucije ove sedmice u UN-u. I Moskva i Peking su nagovijestili svoje protivljenje.

Rezolucija koju su sačinile Britanija, Francuska i Njemačka zahtijeva od svih zemalja da spriječe prodaju i snabdijevanje materijalima i tehnologijom koji bi mogli doprinijeti iranskome nuklearnom i raketnom programu, prenosi AP.

Rezolucijom se nameće zabrana putovanja i zamrzavaju se sredstva namijenjena za te programe - i također se naređuje zemljama da zamrznu sredstva kompanija i organizacija angažiranih u iranskim nuklearnim i raketnim programima.

Iako su SAD nagovijestile kako je rezolucija preslaba, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov sugerirao je da je preoštra.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.