Svijet
0

Rusija se plaši novog američkog oružja

FTV
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je u srijedu u Moskvi da bi izrada novog američkog oružja, posebno "male" nuklearne municije, mogla imati "destruktivno dejstvo po režim neširenja nuklearnog oružja".

"Američki planovi o raspoređivanju nuklearne municije male moći, nacrti o snabdijevanju konvencionalnim glavama balističke rakete podmornica Trident i uopće međukontinentalne balističke rakete, izazivaju zabrinutost", rekao je Lavrov, govoreći pred Dumom, donjim domom ruskog parlamenta.

"Takvi projekti mogli bi dovesti do destabiliziranja i mogu imati destruktivno dejstvo na režim neširenja nuklearnog oružja", rekao je šef ruske diplomatije. On je naglasio da SAD trenutno razmatraju sa svojim saveznicima mogućnost postavljanja lokacija protuzračne obrane u istočnoj Evropi, posebno u Poljskoj i Češkoj.

"Razlozi koji oni navode su obrana istočne Evrope od iranskih balističkih raketa. Međutim, za nas to doslovce znači mogućnost presrijetanja ruskih balističkih raketa", rekao je Lavrov.

Prema agenciji Itar-Tass, on je ocijenio tim povodom da taj američki projekt tjera na pomisao "da postoji opasnost od tajnog postavljanja balističkih raketa blizu granica Rusije".

Da bi ipak umirio ruske poslanike, Lavrov je na kraju rekao da će sva ova pitanja "biti predmet konkretnih pregovora s Washingtonom".