Svijet
0

Rusija se neće miješati u odnos Crne Gore prema Kosovu

FENA
Ruski ambasador u Podgorici Jakov Gerasimov izjavio je danas da se Moskva neće miješati u odnos Crne Gore prema Kosovu i ocijenio da težnja Crne Gora da se uključi u NATO neće pokvariti odnose Crne Gore i Rusije.

"Rusija neće davati savjete Crnoj Gori u vezi sa priznanjem nezavisnosti Kosova. Sve zemlje same moraju da donesu odluku po tom pitanju koje je veoma delikatno za čitav region", kazao je Gerasimov podgoričkom listu "Republika".

Podsjećajući da se ruska strana zalaže za nalaženje rješenja putem pregovora, on je istakao da je Rusija protiv prinudnog nametanja različitih varijanti koje ne odgovaraju normama međunarodnog prava.

"Naša zemlja se pridržava mišljenja da status pokrajine Kosovo mora biti određen u skladu s općeprihvaćenim normama međunarodnog prava. U protivnom, rješenje nije legitimno", rekao je ruski diplomat.

On je ipak dodao da sve zemlje same moraju da donesu odluku o tom pitanju koje je, kako je naglasio, veoma delikatno za čitav region.

Govoreći o težnjama Crne Gore da se uključi u NATO, Gerasimov je kazao da "bez obzira na negativan stav Rusije prema proširenju NATO-a, stremljenje Crne Gore prema Alijansi neće poremetiti stabilne odnose Podgorice i Moskve".

Gerasimov je kazao da je, kao i sve druge zemlje u regionu, Crna Gora napravila svoj izbor u korist evropske i euroatlantske integracije, navodeći da je "to izbor nezavisne države, koji Rusija poštuje".

Ambasador je podsuetio da je stav Rusije povodom proširenja NATO-a "dobro poznat - potpuno je negativan".

"Međutim, za Rusiju je od velikog značaja da crnogorsko rukovodstvo na najvišem nivou ubjeđuje da euroatlantska stremljenja Podgorice neće pokvariti tradicionalno prijateljske viševjekovne rusko-crnogorske odnose", istakao je Gerasimov.

On je kazao da je o tome bilo riječi i na sastanku ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova i predsjednika Vlade Crne Gore Mila Đukanovića.