Svijet
0

Rusija se brani od Cheneyjevih kritika

FENA
Rusija se u ponedjeljak branila od američkih i evropskih kritika, posebno onih koje je uputio američki potpredsjednik Dick Cheney, kojima optužuje Rusiju da se koristi energijom kao političkim oružjem, pozivajući se na tranziciju ka tržišnoj ekonomiji.

"Mi smo zaista zbunjeni nedavnim komentarima Zapada koji daju deformiranu sliku ruske političke energetske situacije", napisao je ruski ministar energije i industrije Viktor Kristenko u tribini objavljenoj u britanskom dnevnom listi Financial Times.

"Doista, Rusija je ukinula subvencije za cijene energije iz sovjetskog doba sa svojim susjedima kako bi se okrenula ka mehanizmima cijena baziranih na tržištu", objasnio je ministar .

Cheney je u četvrtak u Vilniusu optužio Moskvu da koristi svoje enormne resurse u gasu i nafti kao "instrumente za manipuliranje i ucjenu" prema bivšim sovjetskim republikama te uputio upozorenje na negativne pomake u demokratiji.

Politika Rusije u domenu energije i demokratskih reformi je redovno loše interpretirana", dodao je Kristenko, ne imenujući Cheneyja.

"Znamo da stari utisci polako nestaju ali je vrijeme da Zapad prizna da je Rusija sazrela i napravila velike pomake", dodao je on.

"Rusija, u trenutku kada provodi brzu tranziciju ka tržišnoj ekonomiji, optužena je da politizira s energetskim poslovanjem", rekao je on.

Kristenko je dodao da je Moskva udovoljila upornim zahtjevima SAD-a i Evrope za ukidanje subvencija, mada su te subvencije s bivšim sovjetskim republikama bile donedavno na snazi .

"Te subvencije moraju biti ukinute ne samo iz političkih razloga već i ekonomskih. Liberalizacija cijena jedan je od uvjeta za priključenje Svjetskoj trgovinskoj organizaciji država nastalih raspadom SSSR-a.