Svijet
0

Rusija šalje bataljon inženjerije u Liban

FENA/AFP
Rusija se priprema da do kraja septembra pošalje bataljon vojnika inženjerije u Liban radi radova na obnovi zemlje, saopćili su u ponedjeljak ruski predsjednik Vladimir Putin i ministar odbrane Sergej Ivanov.

"Pripremite poruku Vijeću Federacije o slanju grupe vojnika u bataljonu, čiji će cilj biti izvođenje radova na obnovi kako bi pomogli Libanu", naredio je Putin šefu administracije Sergeju Sobianinu pred televizijskim kamerama.

Vijeće Federacije, gornji dom parlamenta, zadužen je za donošenje odluka o raspoređivanju vojnika u inozemstvu.

Liban je spreman da primi "bataljon inženjerije koji će postavljati pontonske mostove", izjavio je nekoliko trenutaka ranije, na sastanku vlade u Kremlju, ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov a navodi ga agencija Itar-Tass.

"Bataljon je spreman da krene za Liban pomorskim putem do kraja mjeseca", rekao je ministar odbrane Sergej Ivanov na sastanku, čije je pojedine odlomke prenosio televizijski Pervy kanal.

Ivanov je precizirao da Rusija neće učestvovati u operacijama održavanja mira u Libanu, već samo u obnavljanju infrastrukture u toj zemlji.

"Istraživačka grupa sastavljena od stručnjaka vojne inženjerije i minera spremna je da otputuje ove sedmice za Liban jer tamo ima veliki broj neeksplodiranih bombi i granata. Oni moraju pogledati puteve koji vode do mostovnih instalacija", objasnio je Ivanov.

Ruski zvaničnici nisu precizirali broj ljudi koji će biti upućen, ali se bataljon najčešće sastoji od oko 400.