Svijet
0

Rusija: SAD će trpjeti posljedice ako prekrše ugovor iz 1987. godine

Klix.ba
Bijela kuća (Foto: AFP)
Bijela kuća (Foto: AFP)
Rusija je upozorila Sjedinjene Američke Države da će trpjeti posljedice ukoliko odluče rasporediti rakete "zemlja-zemlja" u Evropi jer, kako navode, to bi predstavljalo kršenje ugovora o kontroli naoružanja potpisanog po završetku hladnog rata.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije apelovalo je na SAD da osigura potpunu primjenu Ugovora o eliminisanju raketa srednjeg i kratkog dometa iz 1987. godine i da ne ugrožavaju njegovu izvodljivost.

Mediji podsjećaju da se Rusija i SAD međusobno optužuju za kršenje ugovora koji su potpisali Mihail Gorbačov i Ronald Regan.

Američki zvaničnici prošle sedmice kazali su kako Washington razmišlja o povlačenju niza poteza na odgovor na navodno kršenje ugovora što uključuje i raspoređivanje raketa "zemlja-zemlja" u Evropi.

State Department saopćio je kako je Rusija 2014. godine nastavila da krši obaveza iz ugovora, a koji joj nalaže da ne posjeduje, proizvodi, lansira i testira krstareće rakete s dometom od 500 do 5.500 kilometara, ali i da ne posjeduje ili proizvodi urađaje za njihovo lansiranje.

Ministarstvo odbrane Rusije odbacilo je takve tvrdnje i tražilo od SAD-a da ih potkrijepi dokazima.