Svijet
0

Rusija radi na razvoju novih tipova nuklearnog oružja

FENA
Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak da Rusija radi na razvoju novih tipova nuklearnog oružja u sklopu "veličanstvenog" plana da ojača odbrambenu snagu zemlje, prenose svjetske novinske agencije.

"Razvit ćemo raketnu tehnologiju, uključujući nove strateške (nuklearne) komplekse, u potpunosti nove", rekao je Putin tokom godišnjeg telemosta "Na izravnoj vezi s predsjednikom".

"Imamo planove koji ne da su veliki, nego su veličanstveni i u potpunosti su realni. Naše oružane snage... bit će djelotvornije i osiguravat će bolju obranu Rusije", rekao je Putin.

Rusija je dovoljno snažna i posjeduje sredstava kojima može u slučaju potrebe "zaštiti svoje interese, kako na vlastitom teritoriju, tako i u drugim regijama svijeta", istaknuo je.

Putin se u tom kontekstu osvrnuo i na američke planove o postavljanju elemenata proturaketnog štita u istočnoj Evropi. Ruski predsjednik upozorio je Washington da će Rusija, ako pritom ne budu uzeti u obzir njeni interesi, adekvatno reagirati te da bi Moskva mogla prerazmjestiti oružje.

Prema njegovim riječima, prošlosedmični razgovori u Moskvi s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice i ministrom odbrane Robertom Gatesom pokazali su da su se "SAD zamislile nad našim prijedlozima i da traže načine rješavanja problema".

"Ne treba povećavati napetosti u toj situaciji. Ipak, mi smo jasno rekli našim partnerima da će neuzimanje u obzir interesa Rusije dovesti do odgovarajuće reakcije i mjera kako bi se zajamčila sigurnost ruskih građana".

Govoreći o Iraku, ruski predsjednik je je rekao da je jedan od ciljeva američke operacije u toj zemlji bio kontrola nad naftnim rezervama i poručio je SAD-u da odredi datum za povlačenje svih svojih vojnika u Iraku."Ja mislim da je jedan od ciljeva bio staviti naftu te zemlje pod kontrolu", istaknuo je.

"Neke usijane glave čak su imale ideju da se posegne za ruskim bogatstvima, uključujući ona u Sibiru. To je nekakva politička erotika koja možda nekom može predstavljati zadovoljstvo, ali teško da će dovesti bilo kuda, a najbolji primjer za to je Irak", rekao je Putin.

Govoreći o Iranu, ruski predsjednik je rekao da je izravni dijalog bolji način za rješavanje diplomatske krize oko iranskoga nuklearnog programa od prijetnje vojnom silom ili sankcijama.

"Izravni dijalog s čelnicima država oko kojih se pojavljuju određeni problemi je uvijek produktivniji i najkraći je put do uspjeha...", smatra Putin.

Što se tiče situacije na jugu Rusije, uključujući i Sjeverni Kavkaz, od 1999. jako se promijenila, ali je još daleko od toga da se može govoriti o uspjehu, izjavio je Putin. Prema njegovim riječima, terorizam se većinom finansira iz inozemstva, iz tzv. međunarodnih terorističkih centara.

Odgovarajući na pitanje građana ruske južne republike Dagestan, Putin je naveo da je posljednjih godina smanjen broj terorističkih napada. On je rekao da je prije dvije godine zabilježeno oko 250 terorističkih napada, 2006. godine 130, a u prvih osam mjeseci ove godine 25.

Ruski predsednik govorio je i o gospodarskoj situaciji u zemlji i pohvalio se da je rast BDP-a iznosio 7,7 posto za osam mjeseci ove godine u odnosu na 6,2 posto u cijeloj prošloj godini, dok su devizne rezerve na zlatnoj podlozi dostigle povijesni rekord - 424 milijarde dolara.

Kao probleme je naveo, prenosi Hina, porast cijena i inflaciju, koja je već premašila planiranih osam posto i iznosi 8,5 posto.