Svijet
0

Rusija: Provjerava se umiješanost ekstremista sa Kavkaza u eksploziji voza

FENA
Foto: Reuters;
Foto: Reuters;
Glavno rusko tužilaštvo provjerava mogućnost sudjelovanja ekstremista iz republika sjevernog Kavkaza u podmetanju eksploziva na pruzi Moskva - Sankt Peterburg, na kojoj je u utorak uvečer iz tračnica iskliznuo voz "Nevski ekspres".

"Istraga razmatra sve verzija i trenutno nijedna od njih nije odbačena, uključujući i tu", rekla je predstavnica Tužilaštva Marina Gridnjeva agenciji RIA Novosti, zamoljena da prokomentira mogućnost sudjelovanja sjevernokavkaskih ekstremista u izazivanju nesreće u kojoj je povrijeđeno 60 osoba.

"Provodi se niz operativno-istražnih radnji, ekspertize i druge aktivnosti usmjerene na pronalaženje umiješanih u to krivično djelo", rekla je Gridnjeva.

Ruski mediji su ranije prenijeli, pozivajući se na izvore bliske istrazi, da se u Moskvi i Sankt Peterburgu provjerava moguće sudjelovanja nekih članova ekstremističkih organizacija.

U međuvremenu se u ruskoj štampi pojavilo dosta nepotvrđenih verzija, među kojima i one da su sačinjeni fotoroboti muškaraca "slovenske spoljašnjosti", da je na ispitivanje pozvan predsjednik čečensko-ingušetijskog društva "Vajnah" Salam Junusov, da su bile dvije a ne jedna eksplozija, kao i da je u vozu bio saradnik koji je trebalo da povuče kočnicu u trenutku kada se kompozicija približi mjestu na kojem je bio postavljen eksploziv.