Svijet
0

Rusija protiv "pretjeranih" sankcija Iranu

FENA
Sergej Lavrov
Sergej Lavrov
Rusija je prihvatila da postepeno povećava pritisak na Iran, ali se usprotivila naglim i "pretjeranim" sankcijama zbog toga što Teheran odbija obustaviti obogaćivanje urana, izjavio je u srijedu ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pred ruskim parlamentom.

Lavrov je naglasio kako plan da se uključi zabrana putovanja visokim iranskim zvaničnicima i zamrzavanje međunarodnih kredita spadaju u nove sankcije o kojim se trenutno razgovara u Ujedinjenim nacijama u New Yorku, javio je AFP.

Dan ranije ruski ambasador u UN-u je opovrgnuo infiormacije iz američke štampe kako je Moskva zaprijetila da neće isporučiti gorivo za nuklearnu centralu Buchehr ako Teheran ne prihvati zahtjev UN-a da obustavi aktivnosti obogaćivanja.

"Mogu kazati da članak u New York Timesu nije tačan i ne postoji ruski ultimatum Iranu", izjavio je za štampu ruski ambasador Vitalij Čurkin.

"I dalje posmatramo projekat Buchehr kao nešto što je izvan Rezolucije 1737, a isto tako i nacrt rezolucije koji se trenutno priprema u New Yorku, naglasio je on.