Svijet
0

Rusija protiv "potajnih diskusija" o statusu Kosova

FENA
Zapadni učesnici Kontakt grupe za Kosovo održali su 12. juna u Parizu sjednicu o Kosovu u takozvanom formatu "petorke" (Njemačka, Velika Britanija, Italija, SAD, Francuska), a da Rusija nije bila ni pozvana na ovaj sastanak.

U saopćenju zvaničnog predstavnika Ministarstva vanjskih poslova Rusije Mihaila Kaminjina, proslijeđenom posredstvom ruske ambasade u BiH, navodi se da se ova činjenica nikako ne poklapa s deklarativnim izjavama partnera o spremnosti da nastave tražiti kompromisna rješenja.

"Potajne diskusije u ograničenom krugu više liče na pripremu jednostranog scenarija kosovske nezavisnosti. Tim prije, kao što je nama poznato, na sastanku 'petorke' ponovo je potvrđeno pružanje podrške Ahtisarijevom planu kao jedinom mogućem temelju za rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o Kosovu", kaže se u saopćenju.

Za Rusiju takav pristup je neprihvatljiv.

"Čvrsto se zalažemo za nastavak pregovora između Beograda i Prištine radi traganja za kompromisom o statusu te pokrajine. Samo takva varijanta može dobiti odobrenje Vijeća sigurnosti UN-a", stav je Ruske Federacije.