|

Rusija: Protesti u Permu, Novosibirsku i Omsku

Rusija: Protesti u Permu, Novosibirsku i Omsku
0
S
SRNA
11.12.2011. u 15:55
0
komentara
0

dijeljenja
Rusija: Protesti u Permu, Novosibirsku i Omsku Foto: RIA Novosti
Protesti zbog navodnog lažiranja rezultata parlamentarnih izbora, na kojima je vladajuća Jedinstvena Rusija osvojila oko 50 odsto glasova, nastavljeni su i danas u nekoliko ruskih gradova, javlja agencija RIA Novosti.
Najveći odobreni skup održan je u Permu, gradu na Uralu, na kome se okupilo oko 800 ljudi. Policija je uhapsila dvije osobe.

Demonstranti su potpisali rezoluciju u kojoj zahtijevaju povlačenje predsjednika Centralne izborne komisije Vladimira Čurova, kao i šefa lokalne izborne komisije.

Oko 300 demonstranata okupilo se na neodobrenom skupu na centralnom trgu grada Omska, na zapadu Sibira, gdje je juče na ulice izašlo oko 1.000 ljudi.

U Novosibirsku, na ulice je izašlo je 150 ljudi, koji su protestvovali zbog rezultata izbora za državnu Dumu. Više od 3.500 ljudi učestvovalo je juče na protestnom skupu opozicije u ovom gradu.

Policija je saopštila da su svi protesti bili mirni i nisu trajali dugo.

Demonstracije zbog navodnih izbornih namještanja u korist vladajuće partije Jedinstvena Rusija održane su juče širom Rusije, od ruske enklave Kalinjingrada do Vladivostoka na obali Pacifika.

Organizatori su najavili nove skupove narednog vikenda i vjerovatno 24. i 25. decembra.

Jedinstvena Rusija saopštila je da je značajno podbacila na izborima 4. decembra, iako je uspjela da ostvari parlamentarnu većinu. Ali opozicioni aktivisti tvrde da je vladajuća partija osvojila mnogo manje od prikazanog u javnosti.

Najveći skup na kome su demonstranti tražili nove parlamentarne izbore održani su u Moskvi, gdje je učestvovalo oko 20.000 i Sankt Peterburgu gdje se okupilo oko 7.000 ljudi.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.