Svijet
0

Rusija: Pronađena 43 tijela putnika poginulih u padu Yaka

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Tijela sva 43 poginula putnika pronađena su na mjestu jučerašnje nesreće ruskog aviona Yak-42 pored Jaraslavlja, izjavio je danas Itar-Tassu izvor u ruskom Ministarstvu za vanredne situacije.

Time je operacija spašavanja i potrage na mjestu nesreće okončana, dodao je on.

Avion Yak-42 u kome su bili hokejaši tima "Lokomotiva" iz Minska pao je dva kilometra od aerodroma raspavši se u tri dijela, od kojih su dva pala u jednu pritoku rijeke Volga. Avion je zahvatila vatra nakon pada.

Samo dvoje od 45 ljudi u avionu je preživjelo. Stanje dvojice preživjelih veoma je teško, javila je agencija pozivajući se na ljekarske izvore u Jaroslavljevskoj oblasti.

Sagovornik ruske državne agencije rekao je da se oba preživjela nalaze u bolnici sa ozbiljnim opekotinama.

Glavni ljekar bolnice "Solovjev" Aleksandar Đagterjov rekao je da je jedini preživjeli hokejaš "Lokomotive" Aleksandar Galimov operiran, a 80 posto tijela mu je u opekotinama.

Ljekar je najavio da Galimovu predstoji još nekoliko operacija, a drugom preživjelom, članu posade, 15 posto tijela je izgorjelo i da mu je slomljena noga.

Ministarstvo za vanredne situacije je na svojoj internetskoj stranici objavilo spisak s imenima članova posade i putnika aviona koji se srušio po polijetanju iz Jaroslavlja, među kojima je i glavni trener "Lokomotive" Kanađanin Brad McCrimon.

Pored ruskih, u avionu su bili i hokejaši iz Njemačke, Letonije, Češke, Bjelorusije i Slovačke koje je angažirala "Lokomotiva".