Svijet
0

Rusija prinuđena da odgovori

FENA
Rusija ne isključuje mogućnost da SAD revidira svoje planove o raspoređivanju elemenata protivraketne odbrane u Evropi, ali ako se to ne dogodi Rusija će biti prinuđena da poduzme odgovarajuće protivmjere, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Kao odgovor na skupi sistem proturaketne odbrane SAD-a, Rusija će proizvesti mnogo jeftinije, ali dovoljno efikasne sisteme za njeno prevladavanje, rekao je ruski predsjednik u intervjuu grupi novinara iz zemalja "Grupe osam" pred samit u Heiligendammu.

Kritikujući Washington što planove o protvraketnoj odbrani nije razmatrao ni s Rusijom ni s Evropskom unijom, Putin je rekao da Rusija neće biti odgovorna za početak nove utrke u naoružanju, jer ona nije bila njen inicijator.

Šef ruske države je također odbacio prijedloge SAD o saradnji u oblasti proturaketne odbrane sa Rusijom, nazivajući ih smiješnim.

"Znate na šta se svode prijedlozi o saradnji? Naši američki partneri žele da im mi svoje rakete damo kao mete, kako bi se oni mogli vježbati na našim raketama", rekao je on i dodao da prijedloga o ozbiljnoj saradnji ne može biti jer se američki sistem stvara "kao dio nuklearnog potencijala" SAD-a.

Isključujući mogućnost da Rusija razmješta svoje rakete, naprimjer na Kubi ("kao što je poznato prije nekog vremena smo demontirali naše baze na Kubi"), Putin je naveo da Rusija ne namjerava da se miri s pozicijom zemalja koje smatraju da im je dozvoljeno da čine sve, ne uvažavajući interese drugih.

Založivši se ponovo za mulitpolaran svjetski poredak, Putin je rekao da rješenje za iranski nuklearni problem treba tražiti bez primjene sile.

"U Sjevernoj Koreji smo našli rješenje bez primjene sile i bez posebnih prijetnji", rekao je Putin, dodajući da su svi učesnici pregovora pokazali dobru volju i dokazali da je moguće pronaći kompromis, bez obzira na težinu problema, uz želju za dogovaranje.

Putin se saglasio sa time da Iran ne treba da posjeduje nuklearno oružje.

Ruski predsjednik je nazvao "još jednom glupošću" zalaganje za to da Rusija bude isključenai iz G-8, jer se, navodno, udaljava od liberalnih vrijednosti.

Prema njegovim riječima, Rusija se posljednjih godina aktivno razvija po čitavom nizu ekonomskih pokazatelja, a "na kraju krajeva Rusija je jedna od najvećih nuklearnih država i, ne zaboravimo, jedna od osnivača UN-a i stalni član Vijeća sigurnosti" Putin je ponovio da nije protiv opozicionih demonstracija, ukoliko se održavaju u okvirima zakona, i podsjetio da i policija u evropskim zemljama "koristi pendreke, suzavac, elektrošokove i gumene metke".

Na podsjećanje da je svojevremeno njemački kancelar Gerhard Schroeder rekao da je Putin pravi demokrat, ruski predsjednik je u šaljivom tonu rekao da jest, ali da je "problem što je samo on takav, u svijetu takvih nema".

"U Sjevernoj Americi užas: mučenja, beskućnici, Guantanamo, zatvor bez suda i istrage; u Evropi - žestok obračun sa demonstrantima...; o postsovjetskom prostoru da ne govorim - postojala je nada sa momcima u Ukrajini, ali i oni su se jednostavno potpuno diskreditovali, tamo se stvari kreću ka totalnoj tiraniji. Otkako je umro Mahatma Gandi, nema čovjek s kim da razgovara", rekao je Putin.

Odgovarajući na pitanje o slobodi medija u Rusiji, Putin naveo da je posljednjih godina formirano 19.000 elektronskih medija i 40.000 štampanih izdanja, tako da je u tim uvjetima kontrola nemoguća.

Ruski predsjednik nije želio da kaže čime će se baviti nakon što mu u martu sljedeće godine istekne mandat, smatrajući da je još rano da to čini, ali da je "po zakonu još daleko od penzionerskog uzrasta".

Ističući da ne "namjerava da, kako se kaže, hvata zjale", Putin je rekao da će "mnogo zavisiti od toga kako će se razvijati politički proces u Rusiji krajem ove i početkom sljedeće godine".

"Postoje razne varijante", rekao je on i dodao da njegova supruga "s nestrpljenjem" očekuje da mu istekne mandat.

"Ona nikad nije ni očekivala da ću biti predsjednik i bez ikakvog žaljenja gleda na isticanje mandata", istakao je Putin, navodeći da budući predsjednik Rusije treba da bude čestit i pošten čovjek, s visokim profesionalnim kvalitetima i iskusan, koji ima pozitivne preporuke poslije rada u regionu ili na federalnom nivou.

Putin je također rekao da ograničenje koliko puta može jedan čovjek da se kandiduje za predsjednika treba da ostane, ali da se može produžiti mandat, jer je "četiri godine malo" za Rusiju.