Svijet
0

Rusija prijeti SAD-u efikasnim odgovorom na proturaketni štit

FENA
Foto: AFP; Sergei Ivanov
Foto: AFP; Sergei Ivanov
Zamjenik ruskog premijera Sergej Ivanov zaprijetio je u srijedu Sjedinjenim Američkim Državama "asimetričnim i efikasnim odgovorom" u slučaju da Washington odbaci predloženu rusku alternativu vezanu za proturaketni štit, govoreći o raspoređivanju raketa na granici s Evropom.

"Ako se ne prihvate naši prijedlozi, poduzet ćemo odgovarajuće mjere. Pronaći ćemo asimetričan i efikasan odgovor", rekao je Ivanov tokom svog puta u Taškent, a navode ga ruske agencije.

Predsjednik Vladimir Putin je 8. juna napravio pravo iznenađenje predlažući SAD-u da dijeli s njima radarsku stanicu iz Azerbejdžana, koju koristi Rusija, radije nego raspoređuje proturaketni štit u Poljskoj i Republici Češkoj, što Moskva smatra direktnom prijetnjom po svoju sigurnost.

On je kratko nakon toga precizirao svoje prijetnje govoreći o raspoređivanju raketa u zapadnom dijelu Rusije, do svoje enklave u Kaljiningradu, na granici s Poljskom.

"Ako se naši prijedlozi usvoje, onda neće biti potrebno da Rusija postavlja nove rakete u zapadnom dijelu zemlje, posebno u regionu Kaljiningrada", dodao je on.

U obratnom slučaju, "moramo se oduprijeti prijetnjama raspoređivanja elemenata proturaketnog štita u Republici Češkoj i Poljskoj".

U utorak je Vladimir Putin, tokom posjete Gvatemali, sugerirao više diplomatski da bi se rusko-američki odnosi znatno poboljšali ako Washington prihvati njegove prijedloge.

"Smatram da, ako SAD prihvate naše prijedloge, onda će postepeno ali sigurno to poboljšati međunarodnu sigurnost, ali će za sigurno promijeniti prirodu naših odnosa i to će imati strateški karakter", rekao je Putin.