Svijet
0

Rusija prijeti da će povećati vojni kontingent u Abhaziji

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Rusija će povećati svoj vojni kontingent u Abhaziji, separatističkoj gruzijskoj regiji, ako Tbilisi nastavi jačati svoju vojnu prisutnost na granicama s njenim teritorijem, saopćilo je rusko ministarstvo odbrane na koje se pozivaju agencije Ria Novosti i Interfax.

"Novo jačanje gruzijskih snaga u zoni sukoba može samo dovesti rusku stranu do toga da reagira povećavajući svoj mirovni kontingent do granica određenih" njenim mandatom, a to je 3.000 vojnika, saopćilo je ministarstvo.

Ruski kontingent sada broji 2.542 vojnika, saopćilo je ministarstvo.

Ruski vojnici su prisutni u Abhaziji, u skladu s mandatom CEI-ja (bivše sovjetske zemlje, bez baltičkih), koji datira iz aprila 1994. godine i koji je posljedica krvavog oružanog sukoba između Gruzijaca i stanovnika Abhazije početkom 90-tih godina, u kojem su Gruzijci izgubili.

Tvrdeći da Abhazija priprema "vojnu operaciju" protiv Abhazije, Rusija je podigla tenzije 29. aprila, najavivši pojačanje svog kontingenta na teritoriju Abhazije i Južne Osetije, druge gruzijske separatističke države.

Gruzija, s prozapadnim predsjednikom Mihailom Saakašvilijem, optužuje Rusiju da je gura u rat i poziva Evropsku uniju i SAD da je podrže.