Svijet
0

Rusija prekinula učešće u sporazumu o kontroli naoružanja

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Rusija je u srijedu počela provoditi svoj moratorij na učešće u ključnom evropskom sporazumu o kontroli naoružanja, ali je spremna na pregovore o njegovoj obnovi, saopćilo je ministarstvo vanjskih poslova.

Predsjednik Vladimir Putin prošlog je mjeseca potpisao zakon koji poziva na prekid ruskih aktivnosti u okviru Sporazuma o konvencionalnim snagama u Evropi (CFE).

Sporazum postavlja limite na broj konvencionalnog naoružanja koje se može razmjestiti zapadno od Uralskih planina. Putin je pozvao na prekid jer NATO zemlje nisu ratificirale revidiranu verziju sporazuma.

Nije bilo nikakvih trenutnih znakova da Rusija ponovo razmješta oružje nakon prekida, ali je ministarstvo vanjskih poslova saopćilo da je Rusija prekinula razmjenu informacija predviđenu sporazumom i da je prekinula primati strane inspektore, javio je AP.

Rusija je "spremna na nastavak dijaloga koji bi dao rezultat o CFE-u tokom njegovog prekida. Nadamo se da će taj dijalog donijeti željeni rezultat ako ostale potpisnice pokažu politički realizam i žele obostrano prihvatljiva rješenja", navodi se u saopćenju za javnost ministarstva vanjskih poslova.

Prvobitni sporazum, potpisan 1990., bio je ključni sporazum u eri na kraju hladnog rata, a njegova revizija iz 1999. ima za cilj odraziti preokret u ravnoteži vojne sile nakon raspada Sovjetskog saveza.

Rusija je ratificirala revidirani sporazum, ali Sjedinjene Države i ostale članice NATO-a odbile su da to učine, tvrdeći kako Moskva mora prvo ispuniti svoje obaveze da povuče svoje snage iz Gruzije i moldavske separatističke regije Trans-Dnjestrije.

Putinov poziv za privremenim povlačenjem iz sporazuma podudario se s rastućim bijesom u Kremlju oko američkih planova da izgradi raketni odbrambeni sistem u istočnoj Evropi.

Suspenzija također odražava rastuću rusku vojnu samouvjerenost dok koristi naglo povećane budžetske prihode za obnovu oružanih snaga i Rusije kao svjetske vojne sile.