Kurt Volker
0

Rusija prekidom isporuka gasa demonstrira silu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Rusija se prekidom isporuka prirodnoga gasa preko Ukrajine upustila u "demonstraciju sile" kako bi pokazala "svoju sferu uticaja" na štetu svojih evropskih susjeda, kazao je u četvrtak američki ambasador pri NATO-u.

"To je demonstracija sile, način da Rusija pokaže svoju moć i volju da ima svoju sferu uticaja, da je značajan sagovornik o kojem treba voditi računa", kazao je Kurt Volker novinarima.

Ruski premijer Vladimir Putin naredio je u srijedu gasnom gigantu Gazpromu da prekine sve isporuke prirodnoga gasa preko Ukrajine kako bi, prema njemu, bila spriječena "krađa" ruskoga gasa u Kijevu.

Rezultat je bila gruba nestašica jednog značajnog energetskog resursa u mnogobrojnim evropskim i zemljama istočnog Balkana, članicama EU-a i NATO-a, u samom jeku zime.

"Mogućnost Rusije da može uticati na svoje susjede jeste politička dimenzija jedne, uostalom, komercijalne svađe", kazao je američki diplomat kritizirajući ruske metode.

Ako Moskva ima pravo tražiti veću cijenu za svoje energente, "to bi trebalo da uradi na jedan humaniji način, postepeno, vodeći računa o pogođenom stanovništvu", ocijenio je on.