Svijet
0

Rusija predložila slanje misije VS UN na Kosovo

FENA
Ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin predložio je sinoć da Vijeće sigurnosti, poslije sjednice o Kosovu, uputi u Prištinu i Beograd posebnu misiju koja bi utvrdila "stanje na terenu" i provjerila mogućnost za pronalaženje kompromisa između Srba i Albanaca.

"Ruska delegacija iznijela je dva prijedloga Vijeću sigurnosti: da se izvrši opći pregled provođenja Rezolucije 1244 i da se misija Vijeću sigurnosti uputi u Beograd i Prištinu da bi, na licu mjesta, ocijenila situaciju i mogućnost za pronalaženje kompromisa između Srba i Albanaca", rekao je Čurkin novinarima.

Čurkin je predložio da misija na Kosovo bude upućena neposredno poslije prve sjednice Vijeća sigurnosti o prijedlogu specijalnog izaslanika UN-a Marttija Ahtisaarija koja će biti održana 3. aprila.

Čurkin je prijedlog o posjeti misije Vijeću sigurnosti Kosovu iznio tokom zatvorene sjednice Vijeća sigurnosti, pošto je Rusija dosadašnje izvještaje specijalnog izaslanika UN-a za pregovore o statusu Marttija Ahtisaarija i šefa UNMIK-a Joachima Rueckera ocijenila kao jednostrane, rekli su agenciji Tanjug diplomati u UN-u.

Isti izvori su, međutim, napomenuli da su Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija ocijenile Čurkinov prijedlog kao "suvišan", s obzirom na to da je, kako su obrazložili, poslije Ahtisarijevog izvještaja "manje-više sve poznato".

Sudbina novog ruskog prijedloga je, kako navode diplomati, neizvjesna, jer je većina država članica Vijeća sigurnosti prilično ambivalentno dočekala ideju ambasadora Čurkina.

Ambasador je rekao da ruski prijedlog ne znači da Moskva "nema povjerenja u Ahtisaarija, koji je davnašnji prijatelj ruske diplomatije", već da je "potrebno ispuniti mnoge praznine u toj slagalici".

"Moguće je da je problem statusa Kosova najkomplikovaniji problem s kojim se Vijeće sigurnosti suočilo u posljednjih desetak godina", rekao je ruski ambasador, ističući da "Vijeće sigurnosti mora organizirati misiju" koja će ići na Kosovo.

Predsjedavajući Vijeća sigurnosti, južnoafrički ambasador Dumisani Kumalo rekao je da bi posjeta posebne misije Kosovu "mogla biti korisna, ali da ni na koji način ne bi utjecala" na izvještaj koji je prije desetak dana podnio šef međunarodnih pregovarača za status pokrajine.

Ahtisaarijev prijedlog o priznavanju međunarodno nadgledane nezavisnosti Kosova naći će se sljedeće sedmice na dnevnom redu Vijeća sigurnosti UN-a, pri čemu niz diplomata u sjedištu svjetske organizacije očekuje "komplikovane i potencijalno duge pregovore" između Rusije i SAD-a o konačnom rješenju ovog problema.