Vojne pripreme
1

Rusija pravi tajnu bazu za "oružje Sudnjeg dana"

SRNA
Posejdon nazvan oružjem Apokalipse (Foto: Defence Blog)
Posejdon nazvan oružjem Apokalipse (Foto: Defence Blog)
Rusija planira da do kraja naredne godine završi radove na kompletiranju pomorske vojne baze koja će biti namijenjena za skladištenje nuklearnih podvodnih bespilotnih sistema interkontinentalnog dometa "2M39 posejdon" ili oružja "Sudnjeg dana".

U skladu sa podacima iz projektne dokumentacije, ova pomorska baza će posjedovati tehničke kapacitete koji će osigurati skladištenje i opsluživanje "novog strateškog oružja za odvraćanje".

Kako prenosi internet portal Riafan.ru, o tačnoj lokaciji na kojoj će biti izgrađena ova baza nema podataka. Ona će imati tajni karakter.

Nedavno je ruska federalna agencija saopćila da se uskoro očekuje porinuće nuklearne podmornice "Habarovsk", koja će moći nositi bespilotne podvodne sisteme strateške namjene "posejdon".

Prema tim navodima, ovaj poseban trenutak u historiji ruske vojnopomorske brodograđevinske industrije dogodit će se u prvoj polovini 2021. godine.

Vojni stručnjaci su nuklearne bespilotne podvodne sisteme strateške namjene "posejdon" uvrstili u "prvu petorku" novog ruskog naoružanja.

Na ovom popisu nalaze se i interkontinentalne rakete "sarmat", krstareća raketa interkontinentalnog dometa "burevjesnik", hiperzučna operativno-taktička raketa "cirkon" i hiperzvučni manevrirajući bolid strateške namjene "avangard".

U slučaju "posejdona" riječ je o bespilotnom plovilu na nuklearni pogon koje posjeduje transokeanski domet i koje može u "hodu" da mijenja putanju kretanja.

Prema zapadnim obavještajnim izvorima, ovi podvodni sistemi bit će opremljeni termonuklearnim oružjem. Naime, prostor za korisni teret, odnosno bojevu glavu, imat će dužinu od 6,5 metara.

Prema američkim izvorima, ovako veliki prostor je dovoljan da se u njega može smjestiti bojeva glava snage čak 100 do 150 megatona trinitrotoluena (TNT).

Nedavno su ruski izvori iznijeli podatak da će stateški nuklearni podvodni dron-torpedo nositi bojevu glavu snage dvije megatone.

Glavne karakteristike atomske podmornice "Habarovsk" nalaze se u režimu vojne tajne.

Prema informacijama koje dolaze iz otvorenih izvora, podmornica će nositi do šest "posejdona", sistema koji su SAD nazvale "torpedom Apokalipse".