Međusobne optužbe
5

Rusija pozvala SAD: Uništite lansirne rampe i dronove, poštujte INF sporazum

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da Sjedinjene Američke Države krše sporazum o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF) te poziva ovu zemlju da uništi lansirne rape za krstareće projektile i dronove kako bi se vratila poštivanju pomenutog sporazuma.

Ministarstvo odbrane je pozvalo američkog vojnog atašea u Moskvi u srijedu kako bi mu uručilo memorandum koji se odnosi na INF sporazum. Ruska strana poziva Amerikance da se vrate "striktnom poštovanju" sporazuma prije nego istekne za šest mjeseci.

Kako bi poštovala sporazum, Amerika mora uništiti Mk-41 univerzalne lansirne rampe dizajnirane za lansiranje Tomahawk krstarećih projektila koji imaju iste specifikacije kao i balistički projektili kratkog i srednjeg dometa, a koji su zabranjeni INF-om.

Početkom februara se Washington povukao iz INF sporazuma koji je kamen temeljac evropske sigurnosti od 1987. godine. Amerika je optužila Rusiji da proizvodi zabranjene projektile, ali je navela da bi se mogla vratiti INF sporazumu ukoliko Moskva prestane kršiti sporazum u roku od 180 dana.

Rusko ministarstvo odbrane je saopćilo da kategorično odbija neutemeljene tvrdnje da Rusija krši obaveze preuzete sporazumom.

"Optužbe SAD-a su lažne", jasan je bio glasnogovornik ministarstva odbrane majorgeneral Igor Konašekov.