Svijet
0

Rusija pozvala Arape da učestvuju u radu samita u Damasku

FENA
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u četvrtak je pozvao arapske zemlje da prisustvuju samitu Arapske lige, 29. i 30. marta, kako bi našli rješenje za svoje podjele i probleme u regiji.

"Arapsko jedinstvo je najbolji način da se riješe problemi" u regiji, izjavio je Lavrov na konferenciji za štampu koju je održao sa sirijskim kolegom Walidom Mouallemom po završetku dvodnevne posjete Damasku, javio je AFP.

Lavrov je ocijenio kako je neophodno da se "u najkraćem roku postigne kompromis u Libanu. "Dijalog između Libanaca je ključ. On je u interesu Libanaca, Sirije i Rusije", izjavio je šef ruske diplomatije.

Kriza u Libanu bi mogla opteretiti samit u Damasku koji bi više zemalja moglo bojkotirati, optuživši Siriju da blokira situaciju kod svog libanskog susjeda. Neke države, kao Saudijska Arabija i Egipat, vežu svoje učešće na samitu u Damasku s izborom predsjednika Libana.

Što se tiče sukoba između glavnih palestinskih pokreta Fataha i Hamasa, ruski ministar je ocijenio da "treba obnoviti palestinsko jedinstvo. Ono je neophodno kako bi se nastavili pregovori između Izreala i Palestinaca".

Skup o Bliskom istoku treba da se održi u Moskvi, kazao je Lavrov. On bi bio nastavak skupa održanog u Annapolisu, u SAD-u, koji je pokrenuo izraelsko-palestinske pregovore u novembru.

"Nismo još uputili pozive, radimo na prijedlozima", kazao je Lavrov.