Podrška Minsku
111

Rusija poslala dva bombardera na područje Bjelorusije u jeku migrantske krize

V. K.
Bombarderi Tupolev 22M (Foto:Shutterstock)
Bombarderi Tupolev 22M (Foto:Shutterstock)
Nakon što je migrantska kriza na granici Bjelorusije i Poljske u posljednjih nekoliko dana eskalirala, Rusija je poslala dva ratna aviona u zračni prostor Bjelorusije.

Kako je navedeno u saopćenju Kremlja, Rusija je poslala dva bombardera Tupolev 22M, avione sposobne i za nuklearne napade da patroliraju bjeloruskim zračnim prostorom u cilju podrške Bjelorusiji i Minsku.

"Ruski avioni učestvovali su u provjeri operacija borbenih timova u integrisanom odbrambenom sistemu Bjelorusije i Rusije. Sve postavljene zadatke avioni su obavili uspješno", navodi se u saopćenju Ministarstva odbrane Ruske Federacije.

Odluka Moskve i slanje aviona uslijedilo je u trenutku kada Evropska unija razmatra dodatne sankcije Lukašenko i bjeloruskom režimu za koji smatraju da je direktni krivac za migrantsku krizu na istoku Evrope.

Ambasadori zemalja Evropske unije složili su se da bjeloruske aktivnosti predstavljaju hibridni rat predsjednika ove zemlje Aleksandra Lukašenka protiv Evropske unije.

"Suočavamo se s brutalnim hibridnim napadom na naše granice", rekao je Charles Michel.

Iako evropski zvaničnici smatraju kako su Bjelorusija i Aleksandar Lukašenko glavni krivci za migrantsku krizu na istoku Evrope, bjeloruski predsjednik oštro je odbacio sve optužbe te je naveo da su za cijelu situaciju krivi međunarodni krijumčarski lanci.

"Vi luđaci u Evropskoj uniji želite da vas zaštitim od migranata? Za trenutnu situaciju su krivi međunarodni krijumčarski lanci koje Bjelorusija više ne može kontrolisati zbog sankcija u Evropskoj uniji. Sve provokacije su od sada moguće", rekao je predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko.