Svijet
0

Rusija ponovo kritikuje američki proturaketni plan

FENA
Ruski ministar vanjskih poslova oštro je kritikovao prijedloge o saradnji u raketnoj odbrani u Evropi nakon susreta s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice.

Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, u izjavi emitovanoj u utorak na državnoj televizijskoj kablovskoj mreži Vesti-24, navodi da zvanični prijedlozi predstavljeni prošle sedmice predstavljaju "značajan nazadak u odnosu na ono što su američki zvaničnici govorili" kada se sastao s Rice početkom oktobra, prenosi AP.

Duboko neslaganje je ostalo i pored nekoliko rundi pregovora koji su imali za cilj olakšati spor između hladnoratovskih suparnika oko američkih planova da razmjesti instalacije proturaketnog sistema u Poljskoj i Češkoj Republici.

Govoreći u Washingtonu, Lavrov je sugerirao kako su Sjedinjene Države odlučne da provedu svoje planove i da jedva i da žele rusku pomoć umjesto stvarne saradnje u definiranju i suprotstavljanju prijetnjama.

"Ukoliko zajednički rad znači provođenje jednostranih planova na uvođenju postrojenja za raketnu odbranu u istočnoj Evropi, i pozivanje nas da im pružimo informacije koje imamo, to nam nije bilo na umu kada smo predlagali da zajedno vršimo analize i odredimo prijetnje i zajednički raspravljamo o mjerama na njihovoj neutralizaciji", izjavio je Lavrov.

Sjedinjene Države tvrde da će sistem biti odvraćanje potencijalne iranske prijetnje, ali Moskva tvrdi kako vjeruje da je njegov stvarni cilj slabljenje ruske moći nuklearnog odvraćanja.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ponudio je alternativu koja bi podrazumijevala zajedničko korištenje ruske radarske stanice u Azerbejdžanu, ali je naveo američki plan kao faktor u svojoj odluci da prekine rusko učešće u Sporazumu o konvencionalnim snagama u Evropi, koji limitira regionalne vojne razmještaje.

Bushova administracija pozdravila je Putinovu ponudu, ali je nastavila sa svojim planovima u istočnoj Evropi, istovremeno nastavljajući i razgovore s Rusijom o saradnji na polju raketne odbrane.