Na meti i Kijev
33

Rusija ponovo bombarduje ukrajinske gradove, Poljska aktivirala svoju ratnu avijaciju

B. R.
Kijev ponovo na meti ruskog bombardovanja (Foto: EPA-EFE)
Kijev ponovo na meti ruskog bombardovanja (Foto: EPA-EFE)
Ukrajina je ponovo pod ruskim zračnim napadima, a bombardovanje nije izostalo ni u Kijevu. Poljska je aktivirala svoje zračne snage zbog toga što je Rusija bombardovala i Lavov kao pogranični region između Ukrajine i Poljske.

Napadi na Kijev su počeli u 5 sati po lokalnom vremenu. Šef vojne administracije Kijeva Serhij Popko je izjavio da je protuzračnom odbranom uništeno desetak ruskih projektila. Istakao je da nema izvještaja o poginulima ili većoj šteti. Stanovništvo je usljed bombardovanja zaštitu potražilo i u stanicama metroa.

Gradonačelnik Lavova Andrij Sadovji tvrdi da sam grad nije bio meta napada, ali da je bombardovana šira regija Lavova, ciljajući važnu infrastrukturu. Ukrajina je ranije objavila upozorenje na lansiranje ruskih krstarećih raketa.

Rusija je 22. marta, kada se desio teroristički napad u Moskvi, ispalila desetine projektila, pogodivši i hidroelektranu zbog čega je milion Ukrajinaca ostalo bez električne energije.

Operativna komanda poljskih oružanih snaga (RSZ) je u međuvremenu objavila da su aktivirani poljski i saveznički avioni kako bi se zaštitio poljski zračni prostor, prenosi BBC.