Kritike Zapada
34

Rusija ponovo blokirala produženje istrage o napadima hemijskim oružjem u Siriji

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Rusija je uložila drugi veto u svega dva dana kako bi blokirala rezoluciju UN-ovog Vijeća sigurnosti koja bi omogućila produženje međunarodne istrage o napadima hemijskim oružjem u Siriji, javlja BBC.

Rusija je odbila japansku rezoluciju o produženju Zajedničkog mehanizma istrage (JIM) za 30 dana, čiji mandat ističe u petak. Zapad je osudio potez rusije.

Ovo je 11. put da je Moskva iskoristila veto kako bi podržala svog saveznika Siriju od početka konflikta. U četvrtak je Rusija blokirala američki zahtjev za produženje mandata JIM-a na još godinu dana.

JIM je uspostavljen 2015. godine kako bi se utvrdilo ko je izveo napad hemijskim oružjem. To je ujedno i jedina zvanična misija koja se bavi istragom korištenja hemijskog oružja u Siriji.

Moskva je oštro kritikovala istražitelje koji su okrivili sirijsku vladu za korištenje smrtonosnog nervnog agensa u gradu Khan Sheikhounu u aprilu. Sirijska vlada je odbacila tvrdnje o korištenju hemijskog oružja.

Ipak, u napadu na Khan Sheikhoun je umrlo više od 80 ljudi, a nakon toga su SAD pokrenule raketne napade na sirijsku zračnu bazu.

Prošlog mjeseca je UN-ovo Vijeće za ljudska prava zaključilo da je za napad odgovoran avion sirijskih zračnih snaga. Time su odbačene tvrdnje Rusije da je korišteno konvencionalno oružije koje je pogodilo pobunjeničko skladište hemijskog oružja.

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad je rekao da je incident u Khan Sheikhounu "izmišljotina".