Nazvan Hunter
8

Rusija pokazala svoj novi impresivni napadački dron

Dž. L.
Rusko ministarstvo odbrane objavilo je kratki video u kojem pokazuje svoj novi impresivni napadački dron nazvan Hunter ili Okhotnik na maternjem jeziku.

Dvadeset tona teška bespilotna letjelica izvela je svoj prvi probni let na vojnom aerodromu, javlja ruska novinska agencija TASS. Ovu letjelicu u obliku klina razvio je Sukhoi koji također izrađuje niz vojnih letjelica za ruske oružane snage.

Inače, dronovi su postali sastavni dio modernog ratovanja, uz mogućnost obavljanja i nadzornih i napadačkih misija. Međutim, Rusija je do sada zaostajala za SAD-om i drugim nacijama.

Dron Okhotnik opremljen je mlaznim motorom koji ga pokreće do maksimalne brzine od 990 kilometara na sat. Odlikuju ga antiradarski premaz i oprema za nadzor, saopćilo je Ministarstvo odbrane Rusije za TASS.

U video snimkama objavljenim na YouTubeu, može se vidjeti kako ova bespilotna letjelica uzlijeće, manevrira u zraku te slijeće.

Kompletan let trajao je oko 20 minuta. Tokom ove godine Okhotonik će izvesti još probnih letova. Kada postane dio vojne službe, sigurno će biti veliki korak naprijed za ruski program bespilotnih letjelica.