Svijet
0

Rusija: Poginula 33 rudara, sudbina 77 još neizvjesna

FENA
U eksploziji metana u rudniku "Zasjatko" u Donjeckoj oblasti, na istoku Ukrajine, prema posljednjim podacima poginula su 33 rudara, a sudbina 77 je još nepoznata, izjavio je potpredsjednik ukrajinske vlade Andrej Kljujev.

Prema njegovim riječima, u jednom rudniku izbio je požar i tek kada bude ugašen, spasilačka ekipa moći će da djeluje, prenijeli su ruski mediji.

Prema agenciji Itar-Tass, u trenutku eksplozije u rudarskom oknu radilo je 457 rudara, a više od 300 ih je uspjelo izaći na površinu. Eksplozija se dogodila u nedjelju ujutro na dubini većoj od 1000 metara.

U ukrajinskim rudnicima česte su nesreće s eksplozijama metana, a razlog je uglavnom velika dubina na kojoj se radi i nezadovoljavajuća tehničko-tehnološka opremljenost rudnika.

Trećina od 165 rudnika, koji rade nakon restrukturiranja, počela je eksploataciju prije više od 100 godina, a za posljednjih 20 godina samo osam je renovirano.

Prema podacima ukrajinske rudarske inspekcije, 75 posto rudnika spada u prvu kategoriju povećane opasnosti od eksplozije metana, a 35 posto eksplozije ugljene prašine.

Prema statističkim podacima koje sakuplja više službi, od januara do jula ove godine u nesrećama je poginulo blizu 150, a povrijeđeno oko 6.000 rudara.

Prema nalazima Međunarodne rudarsko-energetske organizacije, milion tona dobijenog ugljena godišnje Ukrajina "plaća" životom dvojice rudara.