{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rusija: Poginula 33 rudara, sudbina 77 još neizvjesna

F
18.11.2007. u 16:08
0
0
Rusija: Poginula 33 rudara, sudbina 77 još neizvjesna
0
Rusija: Poginula 33 rudara, sudbina 77 još neizvjesna
U eksploziji metana u rudniku "Zasjatko" u Donjeckoj oblasti, na istoku Ukrajine, prema posljednjim podacima poginula su 33 rudara, a sudbina 77 je još nepoznata, izjavio je potpredsjednik ukrajinske vlade Andrej Kljujev.
Prema njegovim riječima, u jednom rudniku izbio je požar i tek kada bude ugašen, spasilačka ekipa moći će da djeluje, prenijeli su ruski mediji.

Prema agenciji Itar-Tass, u trenutku eksplozije u rudarskom oknu radilo je 457 rudara, a više od 300 ih je uspjelo izaći na površinu. Eksplozija se dogodila u nedjelju ujutro na dubini većoj od 1000 metara.

U ukrajinskim rudnicima česte su nesreće s eksplozijama metana, a razlog je uglavnom velika dubina na kojoj se radi i nezadovoljavajuća tehničko-tehnološka opremljenost rudnika.

Trećina od 165 rudnika, koji rade nakon restrukturiranja, počela je eksploataciju prije više od 100 godina, a za posljednjih 20 godina samo osam je renovirano.

Prema podacima ukrajinske rudarske inspekcije, 75 posto rudnika spada u prvu kategoriju povećane opasnosti od eksplozije metana, a 35 posto eksplozije ugljene prašine.

Prema statističkim podacima koje sakuplja više službi, od januara do jula ove godine u nesrećama je poginulo blizu 150, a povrijeđeno oko 6.000 rudara.

Prema nalazima Međunarodne rudarsko-energetske organizacije, milion tona dobijenog ugljena godišnje Ukrajina "plaća" životom dvojice rudara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: