Vijeće sigurnosti
0

Rusija podnijela svoj nacrt rezolucije o Gruziji

FENA
Rusija je u srijedu članicama Vijeća sigurnosti UN stavila na uvid svoj nacrt rezolucije o postizanju mira u Gruziji, dan pošto je u tom tijelu blokirala nacrt koji su podnijele zapadne zemlje, u kome se traži hitno povlačenje ruskih snaga.

U ruskom tekstu se u potpunosti ponavlja i podržava mirovni plan u šest tačaka koji je predstavio francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, a Rusija i Gruzija potpisale 12. augusta, javio je Reuters.

Stalni predstavnik Rusije pri UN-u Vitalij Čurkin izjavio je sinoć da Moskva još nije odlučila kada će nacrt staviti na glasanje u Vijeću sigurnosti UN, prenijela je agencija Itar-Tass.

Čurkin je rekao da je ruski nacrt rezolucije zasnovan na šest principa za rješavanje situacije u Južnoj Osetiji, koje su razradili ruski predsjednik Dmitrij Medvjedjev i Sarkozy.

Prema ruskom nacrtu rezolucije, u koji je agencija Reuters imala uvid, predsjednik Rusije i predsjednik Francuske traže od strana u sukobu da ne pribjegavaju sili, zahtijevaju konačni prekid neprijateljstava, slobodan pristup humanitarnoj pomoći, povlačenje gruzijskih snaga u stalne baze, povlačenje ruskih snaga na liniju prije početka neprijateljstava, kao i započinjanje međunarodne diskusije o trajnim sigurnosnim aranžmanima za Južnu Osetiju i Abhaziju.

U nacrtu rezolucije navedeno je da Medvjedjev i Sarkozy podržavaju tih šest principa za rješavanje konflikata i pozivaju strane da primijene mirovni plan.