Pojačana kontrola
28

Rusija podigla ogradu između anektiranog Krima i Ukrajine

Klix.ba
Dok pojedini šefovi moćnih država još uvijek imaju probleme oko implementacije projekta "zid na granici", kao što je to Donald Trump, njegov ruski kolega Vladimir Putin ozvaničio je kraj radova zida, odnosno ograde između Ukrajine i Krima.

Gradnja zida na granici koja je nastala aneksijom ukrajinskog poluostrva 2014. godine, koštala je oko tri miliona dolara i završena je za nešto više od godinu dana.

Riječ je o zidu i kompleksnoj ogradi dugačkoj 60 kilometara i visokoj dva metra. Dio je to sistema granične zaštite koji uključuje noćne kamere, senzore vibracije i slično.

Iako je znatno manji, ovaj zid podsjetio je na Trumpov projekat zida između SAD-a i Meksika čija gradnja još uvijek nije počela. Kada bi se ruski zid aplicirao na znatno veću južnu granicu SAD-a, vrijednost takvog poduhvata bila bi oko 150 miliona dolara.

Ipak, Trumpov zid će, predviđa se, koštati vrtoglavih 5,3 milijardi dolara. Gradnju trenutno blokira Demokratska partija, a Trump je zaprijetio potpunim zatvaranjem južne granice ukoliko se "opstrukcije" nastave.