Trajan proces
4

Rusija počela uklanjati nuklearni otpad iz baze za podmornice

Klix.ba
Ruska državna korporacija Rosatom je počela uklanjati nuklearno gorivo iz stare baze Andreyeva Bay namijenjene podmornicama s ciljem uklanjanja čišćenja nuklearnog otpada s ove lokacije.

Velika količina nuklearnog goriva je utovarena na brod i transportovana u rusku luku Murmansk na sjeveru, odakle će biti prevezeno u postrojenje Mayak u Chelyabinsku u blizini Urala. Tu će biti obavljen proces nuklearne prerade.

"Danas je veliki dan koji je okončao dva desetljeća rada i priprema za uklanjanje goriva iz skladišta", izjavio je direktor Rosatoma Aleksey Likhachev.

Tokom proteklih 35 godina u staroj bazi za podmornice je bilo smješteno oko 22.000 spremnika nuklearnog goriva dovoljnih za 100 reaktora. Uklanjanje će trajati oko 10 godina.

"Mislim da će nam biti potrebno pet godina da ispraznimo dva skladišta. Za treće će nam trebati još pet godina, jer je situacija ozbiljna, a gorivo je u lošem stanju", rekao je Anatoly Grigoriev, vodeći Rosatomov specijalist.

Operacija uklanjanja nuklearnog otpada je zajednički projekt Rusije, Kanade, Danske, Finske, Francuske, Njemačke, Norveške i Velike Britanije, zemalja koje su izdvojile milione dolara za sigurno uklanjanje goriva iz baze. Podršku je pružila i Evropska banka za rekonstrukcije.

Baza je korištena od šezdesetih godina, a u njoj je čuvano gorivo i oprema za nuklearne podmornice. Godine 1982. je jedan spremnik oštećen, pa je radioaktivna voda počela curiti u Barentsovo more. Zbog toga je bilo hitno potrebno novo postrojenje. No, do početka devedesetih, sve operacije su prekinute, a baza zatvorena. Od kraja devedesetih Rusija sarađuje s Norveškom, a kasnije sa Švedskom, Italijom i Velikom Britanijom kako bi se lokacija očistila i eliminisala curenja koja su izvor zagađenja.