Strasbourg
0

Rusija osuđena zbog mučenja pritvorenika

FENA
Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu osudio je u četvrtak Rusiju zbog toga što je njena policija mučila četvoricu muškaraca koji su bili u pritvoru u Moskvi 1999. i 2000. godine.

Aleksandrovič Belusov je uhapšen kad je izlazio iz zgrade televizije u Moskvi gdje je pozvan na razgovor, a zatim je mučen. Poslije toga je pet dana proveo u bolnci, dva mjeseca je bio bolestan i dobio je uvjerenje o invalidnosti 2. stepena.

Leonid Samoilov, uhapšen zbog krađe u Moskvi, dobio je elektrošokove po vratu, bubrezima, genitalijama i udarce nogom u stomak. Izjavio je da su mu ruke bile vezane na leđima dok je sjedio na stolici, a policajci ga udarali po glavi kartonskim registratorom dok nije izgubio svijest.

Semen Akulinjin i Vladimir Babič, stari 17 i 19 godina u vrijeme kada su osumnjičeni za krađu, žalili su se da su ih moskovski policajci tukli kako bi iznudili priznanje.

Akulinjinu je slomljena kičma i morao je četiri mjeseca nositi korzet, dok je Babič imao otvorene rane na grudima i vratu.

Rusko pravosuđe je odlučilo da ne goni sudski policajce "u nedostatku dokaza".

Sud u Strasbourgu smatra da nije dobio uvjerljiva objašnjenja od ruske vlade o ozljeđivanjima za koja postoje ljekarski nalazi.

Suci u Strasbourgu ne vide u ovim slučajevima nijednu okolnost koja opravdava upotrebu nasilja i osuđuju ozbiljnost mučenja "koja su dovela do osjećanja straha, poniženja i sramoćenja".

Sud je odredio da se četvorici podnosilaca žalbi isplati ukupno 70.000 eura odštete.