"Nije kriva Moskva"
4

Rusija osudila odluku SAD-a o prekidu Ugovora o nuklearnima raketama

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ruska diplomatija je upozorila na odluku Sjedinjenih Američkih Država da privremeno prekine poštivanje ključnog nuklearnog sporazuma s Rusijom i tvrdi kako se radi o američkoj strategiji kako bi se oslobodila svojih međunarodnih obaveza.

"Ne radi s o krivnji Rusije, strategija Sjedinjenih Američkih Država je da se oslobode svojih međunarodnih pravnih obaveza u raznim područjima", rekla je glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova na državnom tv-kanalu Rossia 1.

Zvanični Washington je u petak objavio kako je odlučio od subote privremeno prekinuti poštivanje Ugovora o nuklearnim snagama kratkog i srednjeg dometa s Rusijom i službeno se povući iz njega za šest mjeseci ako Moskva ne okonča kršenje sporazuma.

Sjedinjene Američke Države objavile su u petak povlačenje iz Sporazuma o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF) sklopljenog s Rusijom, koju optužuju da je prekršila taj dogovor zaključen za vrijeme Hladnog rata.

Optužuju Rusiju za kršenje sporazuma i prošle godine je SAD objavio kako će se iz njega povući početkom februara, osim ako se Moskva ne uskladi s odredbama sporazuma.

"Američka strana nije predala nikakav dokaz, nikakve satelitske fotografije, ni svjedočenje koji bi dokazali moguće rusko kršenje", istakla je u petak Zaharaova.

"Rekli su nam da nemaju pitanja koja bi vam postavili, da samo trebamo sve uništiti", rekla je i naglasila kako se Rusija slaže da treba razgovarati o sporazumu INF.

"U slučaju da stvarno napuste sporazum INF, Moskva zadržava pravo na prikladnu reakciju i odgovor", upozorila je ona.

Sporazum INF sklopljen je 1987. između Rusije i SAD-a i njime je okončana kriza europrojektila pokrenuta raspoređivanjem sovjetskih SS-20 s nuklearnim glavama u smjeru europskih prijestolnica, prenosi Aljazeera.