Svijet
0

Rusija optužuje UN za pristrasnost i zagovaranje nezavisnosti Kosova

FENA
Vitalij Čurkin
Vitalij Čurkin
Ruski ambasador pri Ujedinjenim narodima Vitalij Čurkin napustio je u ponedjeljak konsultativni sastanak u Vijeću sigurnosti o Kosovu, optuživši predstavnika Ujedinjenih naroda da izigrava advokata ove pokrajine za nezavisnost Kosova.

Čurkin je kazao novinarima da je u Vijeću sigurnosti rekao kako smatra "pristrasnim i zlonamjernim" postavljanje Joachima Rueckera, specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN-a za Kosovo.

"Njegove riječi su bile pristrasne i zlonamjerne. On traži nezavisnost Kosova umjesto da govori o provedbi rezolucije 1244 i situacije vezano za 'demokratske kriterije u pokrajini'", rekao je on.

"Konsultacije se nastavljaju, a ja sam rekao šta sam imao reći", dodao je on, objasnivši svoj odlazak sa sjednice.

Rezolucija 1244 od juna 1999. definira uvjete privremene administracije Kosova kojim upravljaju Ujedinjeni nardi. Ona također omogućava UN-u da olakša politički proces u cilju definiranja budućeg statusa Kosova.

Ni tokom trinaest mjeseci razgovora, pod pokroviteljstvom UN-a, albanski i srbijanski zvaničnici nisu mogli da se slože o statusu pa je specijalni izaslanik UN-a za Kosovo Martti Ahtisaari izjavio prošle sedmice da je "pregovarački potencijal iscrpljen".

Ahtisaari je predao generalnom sekretaru UN-a nove prijedloge za budući status Kosova, kao i jedan dokument s detaljnim objašnjenjima.

Kosovski premijer Agim Čeku je izjavio u petak da je Ahtisaari predložio nezavisnost pokrajine u svom planu dostavljenom generalnom sekretaru UN-a.