Svijet
0

Rusija optužuje SAD da želi novi Berlinski zid

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Prvi zamjenik ruskog premijera Sergej Ivanov optužio je u nedjelju Sjedinjene Američke Države da žele izgraditi "novi Berlinski zid" svojim planovima o postavljanju elemenata proturaketnog štita u Evropi.

"Oni nas pokušavaju gurnuti u sukob s Evropom... kako bi se stvorila nova linija razdvajanja, odnosno novi Berlinski zid", rekao je Ivanov u intervjuu ruskoj državnoj televiziji Rossia, prenio je AFP.

"Očito je da oni nastavljaju provođenje svojih planova o postavljanju raketa u Poljskoj i radarskog sistema u Republici Češkoj, koji su, naravno, jasna prijetnja za Rusiju", rekao je ovaj ruski dužnosnik.

Američki proturaketni štit, kojim se, kako kaže Washington, želi ukloniti eventualne prijetnje od raketnog napada iz zemalja poput Irana ili Sjeverne Koreje, pogoršao je posljednjih mjeseci već zategnute odnose između SAD-a i Rusije.

Moskva, koja u tome projektu vidi direktnu prijetnju svojoj sigurnosti, predložila je alternativu zajedničkog proturaketnog sistema, u kojem bi učestvovali SAD i NATO, što je ponuda koju je Washington prihvatio s velikim oprezom.

Rusija je istovremeno zaprijetila da će ako se ta ponuđena alternativa ne prihvati, rasporediti svoje rakete na granici s Evropskom unijom.

"Predlažemo da se do 2020. formira jedinstveni proturaketni sistem za sve učesnike s jednakim pristupom kontrolama sistema", precizirao je Ivanov u svom intervjuu.

On je izjavio da će Rusija i SAD voditi intenzivne razgovore o proturaketnoj odbrani u septembru ili oktobru, uz učešće ministara odbrane dviju zemalja, američke državne tajnice Condoleezze Rice u ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova.