Sporazum iz 1997.
123

Rusija optužila Slovačku zbog slanja sovjetskih borbenih aviona MiG-29 u Ukrajinu

T. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ruska Federacija je optužila Slovačku za kršenje sporazuma zbog slanja borbenih aviona sovjetske proizvodnje MiG-29 u Ukrajinu.

Slovačka, prema sporazumu potpisanom 1997., nije smjela poslati avione drugoj zemlji bez pristanka Rusije, poručila je savezna služba za vojno-tehničku saradnju u Moskvi.

Ruske vlasti su rekle da je riječ o neprijateljskom činu i da je Bratislava prekršila međunarodne obaveze uređene ugovorom koji je objavljen na internetskoj stranici ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Slovačko vodstvo, koje se suočava i s kritikama opozicije zbog slanja aviona, još uvijek nije javno reagovalo na optužbe Moskve, koje je ranije iznijela i ruska ambasada u zemlji.

"Slovačka je poslala četiri letjelice Ukrajini, a dodatnih devet će poslati tokom narednih nekoliko sedmica", reklo je ministarstvo odbrane za njemačku agenciju dpa.

Tri od ukupno 13 aviona nisu u funkciji i koristit će se za rezervne dijelove.

Većinu MiG-ova je Čehoslovačkoj poslao Sovjetski Savez krajem 1980-ih godina. Nakon raspada države, Češka i Slovačka su među sobom podijelile avione, pri čemu je Slovačka od Rusije dobila dodatne primjerke 1990-ih.

Kremlj je nedavno umanjio značaj slovačkog i poljskog slanja letjelica, rekavši da su avioni, koje su isporučile Slovačka i Poljska, nepotrebna tehnologija.