Svijet
0

Rusija optužila Gruziju za prelijetanje aviona iznad Južne Osetije

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Visoki ruski vojni oficir u srijedu je optužio Gruziju da je poslala vojne avione tokom noći u nemirnu otcijepljenu pokrajinu Južnu Osetiju, ali je vlada u Tbilisiju odlučno negirala te navode.

Ruska novinska agencija Interfax citirala je riječi pomoćnika komandanta ruskih mirovnih snaga u Južnoj Osetiji da su vojni avioni obavili osam letova iznad regije nakon što su uzletjeli iz gruzijskog grada Gorija.

Južna Osetija otcijepila se od Gruzije u ranim 1990-im, a niz sukoba tokom vikenda u toj regiji u kojima je poginulo nekoliko ljudi podgrijali su strahovanja od novog sukoba.

"Pojavljivanje borbenih aviona u zoni sukoba grubo je kršenje postojećih sporazuma", izjavio je Vladimir Ivanov za Interfax.

Portparol gruzijskog ministarstva unutrašnjih poslova Šota Utiašvili negirao je te navode.

"To nije istina. To je još jedna u nizu laži. Separatisti zajedno s ruskim mirovnjacima nastoje stvoriti alternativnu realnost", izjavio je on Reutersu.

U utorak je Gruzija negirala da se priprema za rat u Južnoj Osetiji nakon sukoba tokom vikenda, a Rusija je izjavila da neće ostati ravnodušna ukoliko bude još nasilja na njenoj granici.

Južna Osetija, poput druge gruzijske pobunjene regije, Abhazije, uživa finansijsku i političku podršku Moskve, a ogromna većina lokalnog stranovništva ima rusko državljanstvo.