Svijet
0

Rusija optužila Gruziju za izmišljanje raketnog napada

FENA
Foto: AFP;
Foto: AFP;
Ruski vojni zapovjednik u četvrtak je optužio Gruziju da je izmislila izvještaj o ruskom raketnom napadu, dok su napetosti u porastu između Moskve i njenog malog susjeda naklonjenog Zapadu.

Gruzija je saopćila kako radarski podaci dokazuju da su ruski avioni prekršili njen zračni prostor u ponedjeljak i ispalili projektil koji je imao za cilj gruzijski radar.

Projektil, koji nije eksplodirao, pao je u blizini sela u sjeveropzapadnoj regiji Gori u blizini otcijepljene gruzijske republike Južne Osetije, kojom patroliraju ruske mirovne snage.

General Juri Baljujevski, načelnik Generalštaba Ruske vojske, izjavio je da je Gruzija izmislila incident kako bi pojačala tenzije.

"Uvjeren sam da je ovo provokacija Gruzije, provokacija protiv ruskih mirovnjaka i Rusije kao cjeline", izjavio je Baljujevski tokom posjete Kini, sudeći po novinskoj agenciji Itar-Tass.

U Tbilisiju je Levan Nikolešvili, prvi zamjenik gruzijskog ministra odbrane, izjavio za Associated Press da je izjava Baljujevskog "čista besmislica".

Tbilisi je optuživao Moskvu kako nastoji destabilizirati zemlju podrškom separatistima u Abhaziji i Južnoj Osetiji, dvije regije koje su se otcijepile od Gruzije tokom ratova u 1990-im. Napori predsjednika Mihajla Šakašvilija da zemlju integriše u zapoadni svijet i pridruži je NATO-u navukli su bjes Moskve. On je obećao vratiti otcijepljene regij pod kontrolu centralne vlade.

Gruzijsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je u srijedu da su podaci sa radara u skladu s NATO-ovim standardima pokazali da je ruski avion SU-24 uzletio iz Rusije prema Gruziji i ispalio je projektil. Istražitelji su identifikovali oružje kao projektil ruske proizvodnje Raduga KH-58, čiji je cilj napad na radare, saopćilo je ministarstvo. Projektil, kojem je NATO dao šifrovano ime AS-11, nosi borbenu glavu tešku 100 kilograma.

General pukovnik Igor Hvorov, načelnik Generalštaba Ruske vojske, potvrdio je u četvrtak da ruski avion nije izveo napad. "To je politička izmišljotina", izjavio je on na konferenciji za štampu.

Gruzijski zvaničnici tvrde da njihova zemlja ne posjeduje avione SU-24 niti projektile takvog tipa.

Ruski projektil promašio je metu jer je gruzijska vojska isključila radar nakon što je uočila upad i lansiranje projektila, izjavio je portparol ministarstva odbrane, pukovnik Zurab Počkua na televiziji Rustavi-2.

Gruzijsko ministarstvo vanjskih poslova nazvalo je incident "neprikrivenom agresijom" i zatražilo je vanredno zasjedanje Vijeća sigurnosti UN-a.