Svijet
0

Rusija optužila Gruziju da fabrikuje dokaze

FENA
Foto: AFP;
Foto: AFP;
Ambasador Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin optužio je u srijedu u New Yorku Gruziju da je izmislila oba incidenta u koje je, navodno, bilo uključeno rusko ratno vazduhoplovstvo, navodeći da je vlada u Tbilisiju "isfabrikovala" dokaze.

Čurkin je, predstavljajući novinarima nalaze ruske istražne komisije koja je istraživala te incidente, naveo da "politički, Rusija sa tim događajima nema ništa", ali da su potezi Gruzije, suštinski, u skladu sa "ponašanjem političkih elemenata u toj državi, koji pokušavaju da izazovu tenzije vezane za rusko posredovanje i mirovnu ulogu u Abhaziji i Južnoj Osetiji".

"Da su ruski avioni željeli da napadnu gruzijski radar, ne bi morali da prelete granicu", objasnio je Čurkin.

Gruzijske vlasti optužile su Rusiju za dva "napada" na terotoriju te države - 11. marta zbog "napada ruskih helikoptera" i 6. augusta zbog incidenta u kojem je ruski avion navodno ispalio raketu, koja se, ne eksplodiravši, zarila u ledinu 30-tak kilometara od Tbilisija.

SAD su snažno podržale gruzijske stavove, nazvavši akciju ruskog vazduhoplovstva "napadom", ali je Savjet sigurnosti odložio raspravu o tom pitanju, dok ne budu okončane istrage nekoliko timova međunarodnih stručnjaka, uključujući i Organizaciju za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE).

Predsjedavajući Savjeta sigurnosti za august, kongoanski ambasador Paskal Gajama rekao je novinarima prošle sedmice da će to tijelo pažljivo pratiti razvoj situacije vezan za taj incident, ali da će eventualno saopćenje sačekati trenutak kada budu objavljeni izvještaji nekoliko posebnih timova koje istražuju događaj od 6. augusta, javlja Tanjug.

Do sada, istražni timovi iz SAD, Švedske i Litvanije objavili su nalaze da je za incident odgovoran ruski avion koji je povredio zračni prostor Gruzije, ali se još očekuje raport ruskih stručnjaka, koji se, ovog trenutka, nalaze na terenu nedaleko od Tbilisija. Jedinu pouzdanu informaciju, za sada, predstavlja izvještaj UN prema kojem se raketa ruske proizvodnje zarila u ledinu 30-tak kilometara od gruzijske prijestolnice.

"SAD žale zbog ovog napada...Insistirat ćemo da Savjet sigurnosti što prije otvori raspravu o ovom pitanju", rekla je ranije američka predstavnica u Savjetu sigurnosti.