Drama se nastavlja
16

Rusija optužila Ameriku i NATO da naoružavaju opoziciju u Venecueli

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Rusko Ministarstvo vanjskih poslova optužilo je SAD i njihove saveznike iz NATO-a da razmatraju mogućnost naoružavanja opozicije u Venecueli i da Washington raspoređuje pripadnike specijalnih jedinica i opremu nedaleko od granice te južnoameričke države.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da bi američki konvoj sa humanitarnom pomoći za Venecuelu mogao da dovede do sukoba i bude izgovor za uklanjanje sa vlasti predsjednika Nicolasa Madura.

"Imamo informaciju da kompanije iz SAD i njihovih saveznika iz NATO-a razmatraju mogućnost kupovine veće količine oružja u jednoj od istočnoevropskih država koje bi poslali opoziciji u Venecueli", rekla je Zaharova.

Prema njenim riječima, među oružjem koje bi bilo kupljeno su mitraljezi, lanseri granata, prenosni lanseri raketa i municija za lako pješadijsko naoružanje, te artiljerijski sistemi.

"To je ono na šta misle kada govore o isporuci humanitarne pomoći", kaže Zaharova.

Maduro je ranije odbio da prihvati humanitarnu pomoć SAD, navodeći da Washington želi da iskoristi slanje pomoći kao izgovor za invaziju na njegovu zemlju.

Lider opozicije u Venecueli Juan Guaido proglasio se za predsjednika države 23. januara, a SAD su ga među prvima priznale.