Diplomatski sporovi
4

Rusija optužila Ameriku da je "ukrala" zastave s njihovog konzulata u San Franciscu

Klix.ba
Rusija je danas protestovala nakon što su ruske zastave uklonjene s zgrade konzulata ove zemlje u San Franciscu, no Washington tvrdi da su "s poštovanjem spuštene" i "sigurno pohranjene" unutar diplomatskih zgrada.

Ranije ove sedmice Rusija je zahtijevala od SAD-a da vrati zaplijenjene diplomatske zgrade, a uklanjanje zastava je posljednja u nizu diplomatskih "svađa" između Rusije i SAD-a.

"Posljednji sramni čin. U San Francisku ruske zastave su ukradene iz zgrade konzulata. Zahtijevamo od američkih vlasti da vrate naše državne simbole", napisala je Ruska ambasada u SAD-u na svom Twitter profilu.

Rusko osoblje je prošlog mjeseca napustilo spomenutu zgradu nakon što je Washington naredio diplomatskoj misiji da napusti prostorije, što je posljedica sve hladnijih odnosa između ovih dviju zemalja.

Američka vlada je rekla kako su zastave na bivšim ruskim konzularnim imanjima u San Francisku uredno spuštene i sigurno pohranjene unutar svake zgrade.

Diplomatska svađa između Moskve i Washingtona datira još od 2016. godine kada je Obamina administracija izbacila 35 članova osoblja ruske ambasade i zatvorila dvije ruske diplomatske zgrade, u Marylandu i New Yorku. Ovi potezi nagnali su Moskvu da prisili Washington da povuče više od 700 članova američkog diplomatskog osoblja u Rusiji.