Svijet
0

Rusija odbija izručiti Britaniji osumnjičene za smrt Litvinjenka

FENA
Rusija neće izručiti Velikoj Britaniji eventualno osumnjičene osobe za trovanje bivšeg špijuna Aleksandra Litvinjenka, izjavio je u utorak ruski državni tužilac.

"Ukoliko oni žele da ih uhapse, to bi bilo nemoguće jer su oni građani Rusije i ruski ustav to ne dozvoljava", izjavio je novinarima državni tužilac Juri Čavka, javio je AP.

Ta izjava je došla u vrijeme dok je tim britanskih istražitelja stigao u Moskvu kako bi prikupio informacije o Litvinjenkovoj misterioznoj smrti nakon što je bio otrovan rijetkim radioaktivnim elementom.

Litvinjenko (43) preminuo je 23. novembra u Londonu, a liječnici su u njegovom tijelu pronašli tragove polonija 210, rijetke radioaktivne supstance.

U optužbi na samrtnoj postelji on je okrivio predsjednika Vladimira Putina za trovanje. Kremlj je odlučno odbacio optužbe.

Čavka je izjavio kako će ruski tužioci sarađivati s britanskim istražiteljima, ali je odbio dati dodatne detalje o istrazi.

Ruski mediji međutim javljaju da britanski detektivi, koji su u utorak započeli istragu u Rusiji o smrti Litvinjenka, neće moći razgovarati s nekadašnjim obavještajcem Mihailom Trepaškinom jer je na izdržavanju zatvorske kazne zbog odavanja državne tajne.

Odvjetnici Trepaškina, koji je osuđen 2004. na četiri godine zatvora, izjavili su u ponedjeljak da je on spreman dati informacije britanskim službama sigurnosti.

"Trepaškin je na odsluženju kazne zbog izdaje i zato mu ne možemo dozvoliti kontakt sa stranim službama sigurnosti", rekao je glasnogovornik Službe saveznih zatvora Aleksandar Sidorov.

Prema njegovim riječima, nijedna zemlja to ne bi dozvolila, prenosi RIA Novosti.

Međutim, Trepaškinova odvjetnica Jelena Liptser izjavila je novinarima da je razočarana zbog te odluke jer se njome ometa istraga.

"Ruske vlasti su izjavile da su voljne pomoći u istrazi tog slučaja i stoga bi se na zabranu razgovora predstavnika Scotland Yarda s Trepaškinom moglo gledati kao na pokušaj skrivanja istine", ustvrdila je.

Detektivi Scotland Yarda doputovali su u nedjelju navečer u Moskvu kako bi ispitali nekoliko ljudi koji su se sastali s Litvinjenkom u vrijeme njegova trovanja početkom novembra, uključujući poslovne ljude Dmitrija Kovtuna i Vjačeslava Sokoljenka te bivšeg časnika KGB-a

Andreja Lugovoja. Imena još dvojice svjedoka s kojima dektektivi žele razgovarati nisu objavljena.

Trepaškin je ranije napisao u pismu da je upozorio Litvinjenka, koji je umro od trovanja radioaktivnim polonijem u jednoj londonskoj bolnici 23. novembra, da je isplanirano njegovo ubojstvo zbog njegova prebjega 2000. godine.