Poslan zahtjev
8

Rusija od WHO-a traži ubrzanu registraciju njene vakcine protiv koronavirusa

A. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Rusija je predala Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) zahtjev za ubrzanu registraciju njene vakcine protiv koronavirusa zvanu Sputnik V.

Fond RDIF (Russian Direct Investment Fund) koji učestvuje u razvoju te vakcine, naveo je da će ubrzana registracija vakcine učiniti rusku vakcinu globalno dostupnom u kraćem vremenskom periodu od uobičajenih procedura.

"Rusija je postala jedna od prvih zemalja koja se obratila WHO-u za prekvalifikaciju vlastite vakcine protiv koronavirusa. Uspješna prekvalifikacija omogućit će da Sputnik V bude na listi lijekova međunarodnih agencija putem kojih zemlje masovno vrše nabavke", istakli su iz RDIF-a.

Pojedini zapadni naučnici izrazili su zabrinutost zbog ruske vakcine, uz upozorenje da njena brza registracija može biti opasna.

Ranije ovog mjeseca, ruski predsjednik Vladimir Putin, objavio je da je Rusija registrovala svoju drugu vakcinu protiv koronavirusa zvanu EpiVacCorona, piše The Moscow Times.

Rusija je četvrta zemlja na svijetu koja ima najveći broj zaraženih koronavirusom i riječ je o ukupno 1.547.774 osoba, a od posljedica zaraze je preminulo njih 26.589.

U utorak su zdravstvene vlasti izvijestile o rekordnih 320 smrtnih slučajeva u jednom danu što je uslovilo pooštravanje epidemioloških mjera koje, između ostalog, podrazumijevaju nošenje maski na javnim mjestima.