Historijska bitka
13

Rusija obilježava 80. godišnjicu razbijanja opsade Lenjingrada, prisutan i Putin

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sankt Peterburg obilježava 80. godišnjicu potpunog oslobođenja od nacista i završetka jedne od najbrutalnijih opsada u historiji. Opsada je započela 1941. kada su njemačke trupe opkolile grad i potpuno ga odsjekle od opskrbe na dvije i pol godine prije nego što su se povukle.

Nacistička opsada Lenjingrada trajala je gotovo dvije i pol godine dok je konačno nije probila sovjetska vojska 27. januara1944. godine.

Procjene o broju poginulih variraju, no historičari se slažu da je više od milion stanovnika Lenjingrada umrlo od gladi te zračnog i artiljerijskog bombardiranja u jednoj od najstrašnijih epizoda Drugog svjetskog rata.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, rodom iz tog grada, u subotu je predvodio događanja povodom završetka blokade grada, koji je tada bio poznat kao Lenjingrad.

Položio je cvijeće na spomenik Landmark Stone na Nevsky Pyatachok i sudjelovao u ceremoniji polaganja vijenaca na spomeniku Domovini na Memorijalnom groblju Piskarevskoye u Sankt Peterburgu.

Putin je također posjetio masovnu grobnicu na memorijalnom groblju Piskarevskoye gdje je navodno pokopan njegov stariji brat, koji je umro tokom opsade.

Nekolicina djece koja su izdržala opsadu ostala su živa i sjećaju se nedaća.

Irina Zimneva, 85, još uvijek ne može zaboraviti one male komadiće kruha, 125 grama dnevno, koji su se dijelili u Lenjingradu tokom smrtonosne zime 1941.-1942., a njena je majka uvijek odgovarala na kćerine gladne molbe: "Strpi se! "

"Moja mama (pomogla mi je da preživim), njena ljubav, mislim da je ovo prije svega. Jer ne znam na koji bih drugi način (preživjela)", rekla je Zimneva za Associated Press.

Kada su nacističke trupe koje su napredovale zatvorile obruč oko Lenjingrada 8. septembra1941., Zimnevina porodica sastojala se od 43 člana. Samo 13 ih je preživjelo do januara 1944.

Ususret 80. obljetnici oslobođenja postavljena je izložba na otvorenom kako bi podsjetila stanovnike na najteže trenutke u historiji grada.

Prikazuje kako je tipičan stan izgledao u danima opsade, peć u središtu sobe, deke na prozorima za uštedu topline i ostaci namještaja koji tek treba upotrijebiti za potpalu.

Na izložbi Ulica života prikazana je i učionica, dvorana za vježbanje i neki prijevoz ,gradski tramvaj, iz mreže koja je tokom opsade prestala prometovati samo na nekoliko mjeseci, te ambulantna vozila.

"Ako dotaknete historiju, osjetite tu bol i užas koji su se ovdje događali prije 80 godina. Kako su ljudi uspjeli preživjeti, to je zapanjujuće", podijelila je svoje osjećaje s AP-om Yelena Domanova, posjetiteljica izložbe.

Putin se često pozivao na duh borbe protiv nacista u "Velikom domovinskom ratu", kako je Drugi svjetski rat poznat u Rusiji, kada je objašnjavao razloge za svoju invaziju na Ukrajinu.

U televizijskom govoru Rusima u februaru 2023. Putin je vladu predsjednika Zelenskog u Ukrajini opisao kao "neonacističku" - unatoč činjenici da je Zelenski i sam Jevrej.

Zatim je u svom govoru rekao: "Jedna od brigada ukrajinskih oružanih snaga... dobila je ime Edelweiss, kao Hitlerova divizija".

Implikacija je da će neki Rusi izjednačiti ukrajinski rat s borbom protiv nacizma i dati mu jednaku važnost kao borbi koju treba voditi i pobijediti.

Što se tiče broja poginulih, i civila i vojske, Rusija je propatila daleko više od bilo koje druge nacije u Drugom svjetskom ratu i mnogi Rusi vjeruju da, bez njihove vojske koja se borila protiv nacista na Istočnom frontu, nacisti možda ne bi bili pobijeđeni, piše Euronews.