Svijet
0

Rusija obavještava druge zemlje o polijetanjima strateških bombardera

FENA
Rusija na vrijeme obavještava druge zemlje o polijetanju aviona strateškog zrakoplovstva, izjavio je u srijedu pomoćnik zapovjednika ruskog ratnog zrakoplovstva Aleksandar Drobiševki.

"Naši piloti ne ulaze u tuđi (zračni) prostor, u njihovim aktivnostima nema ničega agresivnog u odnosu na druge zemlje", rekao je on, komentirajući saopćenje Velike Britanije od utorka o incidentu u blizini britanskoga zračnog prostora nad Atlantikom s ruskim strateškim bombarderom "Tu-95".

"Nema nikakvog 'zveckanja oružjem'", rekao je Drobiševski.

On je kazao da je od jula ove godine značajno povećan intenzitet letova ruskih vojnih aviona na duge relacije "radi uvježbavanja posada i pripreme mladih pilota".

Britansko ministarstvo odbrane tvrdi da su prošle sedmice pod uzbunom poletjeli lovci "tajfun" britanskog zrakoplovstva zbog približavanja ruskog bombardera granicama zračnog prostora Velike Britanije.

Britanski vojni stručnjaci tvrde da je rastojanje među avionima bilo nekoliko stotina metara, što se potvrđuje fotografijama objavljenim na internet stranici ministarstva odbrane.

"Najvjerovatnije je ruski avion provjeravao reakciju britanskih snaga protuzračne odbrane", rekao je vojni analitičar Geoff Meed.

Britanski avioni već su tokom ove godine pod uzbunom polijetali zbog približavanja ruskih aviona, kao i sredinom jula, u jeku nesporazuma između dvije zemlje oko "slučaja Litvinjenko", navela je agencija RIA Novosti, prenosi Tanjug, podsjećajući da je 17. augusta po odluci ruskog predsjednika obnovljena praksa stalnog dežurstva u zraku strateških bombardera, a da britanski mediji to ocjenjuju kao "povratak u vrijeme 'hladnog rata'".