Nicolas Sarkozy
0

Rusija nije više vojna prijetnja za EU i NATO

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio je u subotu u Minhenu da ne vjeruje da današnja Rusija predstavlja vojnu prijetnju za Evropsku uniju i NATO.
  • Postoji problem povjerenja između Evropske unije i Rusije. Treba uspostaviti povjerenje. Ja ću se za to pobrinuti i preuzeti dio svojih odgovornosti, rekao je Sarkozy za govornicom na konferenciji o sigurnosti u Minhenu pred evropskim dužnosnicima i ruskim zamjenikom premijera Sergejem Lavrovim, javio je u subotu AFP.

  • Ne vjerujem da prvi rizik NATO-a i EU-a može biti vojna agresija Rusije, rekao je on, naglasivši da se "Rusija suočava s velikim brojem unutarnjih izazova koje treba riješiti i ja je ne vidim kao prijetnju".

Za francuskoga predsjednika nezamislivo je da se "jedna zemlja koja ima takve demografske probleme odluči na vojnu agresivnost prema svojim susjedima".

On je podsjetio na krizu plina između Rusije i Ukrajine, u kojoj su glavne žrtve bile zemlje EU-a.

  • Rusija je izgubila dio svog kredibiliteta. Ukrajina nije ništa postigla i nije izašla ojačana, a ne vjerujem ni da smo mi, Evropljani, izašli ojačani, rekao je on, te zaključio da "treba odustati od strategije u kojoj su svi gubitnici".