Ruski predsjednik tvrdi
0

Rusija nije imala alternativu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev izjavio je da Rusija nije imala alternativu intervenciji u Gruziji i priznavanju nezavisnosti Južne Osetije i Abhazije.

"To nije bila laka odluka niti je donesena bez detaljnog razmatranja posljedica", naveo je Medvedev u srijedu u autorskom tekstu za Financial Times objašnjavajući razloge zbog kojih je Moskva odlučila priznati nezavisnost Južne Osetije i Abhazije.

"Ignorirajući upozorenja Rusije, zapadne zemlje su požurile priznati nelegalno proglašenu nezavisnost Kosova. Mi smo dosljedno isticali da će nakon toga biti nemoguće reći Abhazima i Osetima, kao i desecima drugih naroda na svijetu da ono što važi za kosovske Albance ne važi i za njih. U međunarodnom pravu ne možete imati jedno pravilo za jedne, a drugo za druge", rekao je ruski predsjednik.

Zapad je, kazao je Medvedev, namjerno ili nenamjerno pothranjivao želje Južne Osetije i Abhazije za slobodom, prigrlivši gruzijskoga predsjednika Mihaila Saakašvilija, koji nije skrivao namjeru da pogazi prava stanovnika tih teritorija.

Gruzija je odmah poslije proglašenja nezavisnosti ukinula autonomiju Južne Osetije i Abhazije, zatvarala njihove univerzitete, negirajući im vlastiti jezik, historiju ili kulturu, a gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili, koji se oglušio o pozive na sporazum o nenapadanju, snosi direktnu odgovornost za sukob, istaknuo je Medvedev.

"Samo se lud čovjek može upustiti u takvo kockanje. Zar je mislio da će Rusija mirno stajati postrani dok on napada Chinhvali ubijajući stotine mirnih civila, od kojih su većina ruski državljani", upitao je ruski predsjednik.

Rusija, istaknuo je, nije imala drugog izbora nego da suzbije napad i spasi živote građana.

"To nije rat koji smo mi izabrali", kazao je Medvedev, izrazivši nadu da će narod Gruzije "jednog dana imati lidere kakve zaslužuje, kojima je stalo do njihove zemlje i koji će izgraditi odnose poštovanja sa svim narodima na Kavkazu".