Dronovi kamikaze
15

Rusija negira korištenje iranskih bespilotnih letjelica u napadima na Ukrajinu

G. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kremlj je danas negirao da su njegove snage koristile iranske bespilotne letjelice za napad na Ukrajinu. Ukrajinski čelnici optužili su Rusiju da u napadima na Kijev koristi iranske dronove "Kamikaze" Shahed-136, koji eksplodiraju pri udaru.

Nekoliko fotografija objavljenih na društvenim mrežama prikazuje bespilotne letjelice s delta krilima slične iranskom modelu koje se koriste u napadu na ukrajinsku prijestolnicu.

Upitan je li Rusija koristila iranske bespilotne letjelice u svojoj invaziji u Ukrajini, glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov rekao je da Kremlj nema nikakvih informacija o njihovoj upoterbi.

"Koristi se ruska oprema s ruskom nomenklaturom", rekao je, te pozvao novinare da se za sva daljnja pitanja obrate Ministarstvu odbrane.

Ministarstvo nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar, piše Reuters. Iran negira isporuku bespilotnih letjelica Rusiji, a olupina najmanje jedne letjelice pokazala je ruski naziv "Geran-2" (Geranium-2).

Američki State Department rekao je da je njegova procjena bila da su iranske bespilotne letjelice korištene u napadu na Kijev u ponedjeljak ujutro.

Glasnogovornica Bijele kuće Karinne Jean-Pierre optužila je Teheran da laže kada je rekao da Rusija ne koristi iranske bespilotne letjelice u Ukrajini.